Curtea de Conturi: Instituțiile publice au păgubit bugetul de stat cu aproape 2 miliarde de lei

Instituțiile publice din România au prejudiciat bugetul de stat în 2014 cu aproape 1,8 miliarde de lei (400 de milioane de euro), arată ultimul raport al Curții de Conturi a României.

Comisarii au descoperit mii de greșeli comise înclusiv de Guvern.

De exemplu, Executivul a cheltuit o bună parte din fondul său de rezervă împărțindu-i ilegal, prin ordonanțe de urgență, deși destinatarii banilor nu se aflau în nicio situație limită.

Iar Ministerul pentru Societatea Informațională a decontat chiar și câte două spălări pe zi pentru mașinile din dotare.

 

Inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit că anul trecut de la bugetul de stat s-au făcut plăți ilegale de peste 360 de mii de lei și achiziții nelegale de peste 21 de mii de lei.

Una dintre cele mai  dese greșeli comise de  funcționari a fost înregistrarea unor valori subdiminuate pentru bunurile din patrimoniul public.

Peste 3.500 de active au fost declarate având valoare zero.

Inspectorii Curții de Conturi au descoperit că în 2014, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, condus atunci de Liviu Dragnea, a făcut plăți de aproape un milion de lei pentru finanțarea unor investiții, deși ele se pe terenuri aflate în litigiu și nu au putut obține autorizațiile necesare. Toate aceste obiective au rămas abandonate, precizează Curtea de Conturi.

La Ministerul Muncii, Curtea de Conturi a descoperit plăți nelegale, ajutoare și alocații, în valoare de sute de mii de lei.

Inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit nereguli și la Secretariatul de Stat pentru Culte. Astfel, unii angajați ai bisericilor ar fi  primit ilegal un spor de până la 80 la sută din valoarea salariului, paguba la bugetul de stat fiind de peste 120 de mii de lei. Apoi, Patriarhia Română a  cheltuit în 2014, 300 de mii de lei, bani alocați de la buget, fără să prezinte Secretariatul de Stat pentru Culte documente justificative complete.

Raportul Curții de Conturi va fi discutat vineri la Interviurile Europa FM când invitatul Ancăi Grădinaru  va fi președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS