Confidenţialitate

Cum se măsoară tensiunea arterială

Cei care suferă de hipertensiunea arterială la debut de obicei nu prezintă simptome. De aceea, persoanele cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să își măsoare regulat tensiunea arterială la medicul de familie, mai ales pentru cei cu factori de risc multipli pentru boli cardiovasculare.

O vizită în cabinetul medicului de familie este un pas important în depistarea precoce a hipertensiunii arteriale. Verificarea tensiunii arteriale este o procedură rapidă, nedureroasă și extrem de utilă, atât pentru diagnostic, cât și pentru controlul tratamentului.

Monitorizarea la domiciliu se face cu ajutorul aparatelor digitale sau cu tensiometrul clasic cu manșetă. Tensiunea se măsoară după câteva minute de repaus și liniște, în poziție culcat sau în șezut, fără a fuma sau consuma alcool în prealabil.

Inițial se înregistrează valorile de la ambele brațe, ulterior folosindu-se doar cel la care s-a descoperit valoarea cea mai mare.

Țineți un jurnal și prezentați valorile tensiunii arteriale medicului. Acesta este singurul care decide dacă tratamentul necesită modificări.