Confidenţialitate

Cum să te îmbraci corect pentru activități în aer liber pe timp de iarnă (P)

Indiferent dacă ieși să plimbi câinele, să dai zăpada din fața casei, să alergi sau faci o drumeție pe munte, pe timp de iarnă abordarea vestimentară este mult mai complexă față de alte perioade din an. Nu te poți îmbrăca gros gândindu-te doar că trebuie să îți fie cald. E nevoie de o strategie completă de stratificare vestimentară care să acopere și situațiile în care transpiri, de exemplu, din cauza efortului fizic depus, chiar dacă te confrunți cu temperaturi sub zero grade. În acest caz, dacă nu porți hainele potrivite, corpul se poate răci, ți se poate face foarte frig și poți fi expus chiar la risc de hipotermie. De aceea este important să știi cum să te îmbraci corect pentru activități de iarnă în aer liber.

Lenjerie intimă din țesături care nu păstrează transpirația

Lenjeria de corp este esențială pentru a menține temperatura corpului. Alege piese termice precum bluze de corp la baza gâtului și leggings pe care să le porți pe sub haine. Țesăturile care au în compoziție lână de merinos absorb excesul de transpirație, îți lasă pielea uscată și mențin căldura, iar cele sintetice sunt bune pentru că se usucă foarte repede. Pentru că sunt piese termice, peste hainele de corp poți purta doar o pereche de pantaloni și o jachetă  care protejează împotriva vântului.

Șosetele pe care le alegi sunt foarte importante pentru a-ți păstra picioarele calde. Ai nevoie de o pereche de șosete călduroase, dar care lasă piciorul să respire, dintr-o țesătură care nu păstrează transpirația, ci care o absoarbe și o evaporă.

Din nou, cele din lână merinos sunt ideale pentru că țin căldura, evaporă transpirația și nu creează alergii pe piele. Nu alege șosete foarte groase pentru că nu vei putea mișca degetele în bocanci și vei risca să îți înghețe picioarele. Optează pentru o pereche de șosete de grosime medie. Șosetele sintetice, cu nailon sau poliester în compoziție, sunt ideale pentru activități solicitante, precum drumeții sau sport, unde poți întâmpina exces de umezeală, pentru că se usucă foarte repede.

Ghete impermeabile, din materiale care izolează căldura

Dacă șosetele își fac treaba când vine vorba să păstrezi picioarele uscate, încălțămintea este, totuși, în prima linie. De aceea ai grijă să alegi un model de ghete pentru barbati din material impermeabil, cu talpa confortabilă și căptușite cu materiale care izolează căldura. Acestea îți vor asigura confortul termic chiar și la cele mai scăzute temperaturi. Unele branduri au menționat pe etichetă faptul că încălțămintea este dedicată temperaturilor sub zero grade.

Geacă din material impermeabil și rezistent la vânt

Dacă locuiești într-o zonă în care iernile sunt mai mult ploioase decât cu ninsori abundente, poți folosi o jachetă parka, din material impermeabil. Dacă ești într-o zonă vântoasă, alege geci de barbati care blochează vântul și mențin, astfel, temperatura corpului. În cazul unei drumeții pe munte sau în orice zi cu ger și zăpadă, poartă jachete matlasate, căptușite cu puf de gâscă sau vatelină, care sunt foarte călduroase. Întotdeauna citește eticheta de pe produs înainte să cumperi, pentru a te asigura că materialul din care este făcut este impermeabil.