Confidenţialitate

Cum s-a ajuns la beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri – AUDIO

Reportaj de Sanda Nicola

Punctul culminant al vizitei Papei Francisc în România va fi beatificarea celor şapte episcopi greco-catolici martiri, un eveniment care va avea loc pe Câmpia Libertăţii din Blaj, la finalul unui proces canonic derulat pe durata a 20 de ani.

Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Vasile Aftenie, Ioan Bălan, Alexandru Rusu, Tit Liviu Chinezu și Iuliu Hossu au fost uciși „din ură față de credință” de un regim ateu care nu putea tolera nici încrederea lor în voia lui Dumnezeu, nici loialitatea față de Vatican.

Cei șapte episcopi au rezistat bătăilor din beciurile Ministerului de Interne, dar și în lagărul cu pază militarizată de la Dragoslavele, și în detenția de la Căldărușani.

Primul a murit Episcopul Vasile Aftenie, în timpul anchetei. Ceilalți șase au fost duși apoi la Sighet. În celula 44, acolo s-au stins pe rând Preasfintuitul Frențiu, Preasfințitul Suciu și Preasfințitul Chinezu.

Alexandru Rusu e singurul care a avut parte de un proces și a primit o comdamnare pe viață. A murit după 15 ani de detenție.

Episcopul Ioan Bălan și Iuliu Hossu au trăit în domicilii obligatorii, înconjurați de informatori, privați de hrană și asistență medicală. Sacrificiul lor primește recunoașterea absolută pe 2 iunie, când Papa Francisc va prezida Liturgia solemnă de beatificare a lor, pe Câmpia Libertății de la Blaj.

În mod obișnuit, Congregația Cauzelor Sfinților limitează la 500 numărul de pagini al unui volum Positio – adică argumentația prin care se solicită beatificarea, însă era imposibil de cuprins în doar 500 de pagini munca de aproape 15 ani depusă pentru strângerea dovezilor. Au rezultat două volume, însumând 1900 de pagini.

Sanda Nicola a căutat să afle, într-un reportaj în exclusivitate pentru Lumea Europa FM,  povestea din spatele momentului istoric pe care îl vom trăi în timpul vizitei Papei Francisc în România:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.