Confidenţialitate

Cum comentaţi decizia Guvernului de a reduce TVA la alimente de la 1 iunie?

Răsucirea lui Victor Ponta și decizia acestuia de a scădea imediat TVA-­ul la toate produsele alimentare, dar și la serviciile de alimentație publică, la 9%, produce multe comentarii și analize începând de ieri încoace, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, chiar și specialiștii bâjbâie, nefiind în stare să anticipeze exact care va fi efectul economic. Nici nu se poate și, mă repet, ar fi și foarte greu având în vedere faptul că în țara noastră nu am prea avut parte de scăderi de taxe, ci doar de creșteri. Deci specialiștii ce experiență să aibă?

Dincolo de o posibilă și foarte probabilă scădere a prețurilor, sunt multe semne de întrebare referitoare la capacitatea guvernului de a se descurca cu banii în buget, nu neapărat în acest an, cât mai ales anul viitor. Este esențială în acest sens combaterea evaziunii fiscale și, mai ales, un efect psihologic pe care reducerea taxării alimentelor ar trebui să-­l aibă și asupra populației, dar și asupra firmelor care produc și ciomercializează alimente.

Nu doresc să comentez eu la această emisiune mai multe în legătură cu decizia Guvernului, asta și pentru că în ultimul an, dar mai ales în ultimele șase luni, am susținut pe față, deschis, cu foarte multe argumente această măsură. Mărturisesc că sunt eu însumi surprins de faptul că până la urmă Guvernul a adoptat­-o, dar ceea ce contează acum mai mult decât opinia mea, a altor jurnaliști, sau a specialiștilor în economie, este exact percepția dumneavoastră, a publicului larg, a tuturor celor care zi de zi, firesc, fac aprovizionarea cu alimente pentru familie. Să știți că, în medie, o familie din România cheltuiește pe mâncare cam 700 de lei, iar dacă mai punem la socoteală și cheltuielile făcute la restaurante și pentru alte servicii de alimentație publică, suma urcă spre 900 de lei pe lună.

De aceea, în emisiunea România în Direct de astăzi, o să încerc să iau cât mai multe telefoane, în care dumneavoastră să comentați decizia Guvernului de a scădea TVA-­ul la alimente începând de la 1 iunie, să ne spuneți în ce măsură credeți că efectele vor fi benefice, dar, având în vedere și o oarecare aversiune pe care am simțit­-o de-a lungul timpului la publicul Europa FM vizavi de omul politic Victor Ponta, aș vrea să știu în ce măsură acesta crește sau nu în ochii dumneavoastră după ce a luat o astfel de decizie.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-cum-comentati-decizia-guvernului-de-a-reduce-tva-la-alimente-8-04-2015″]