Confidenţialitate

Cum a fost marcată, la Iaşi, Ziua Internațională pentru Conștientizare a Autismului

La Iaşi, în acest an, tema evenimentelor campaniilor de conștientizare a autismului a fost “O nouă viziune pentru autism – dragoste necondiționată”.

Încă o data, organizațiile membre FEDRA (Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist) au atras atenția instituțiilor guvernamentale că au ca responsabilitate și respectarea drepturilor persoanelor cu TSA.

De asemenea, prin evenimentele organizate la nivel național, membrii FEDRA au subliniat faptul că stă în puterea tuturor să îmbunătățească condițiile de viață ale persoanelor cu autism prin înțelegere și acceptare.

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, a pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a XI-a ediții a Campaniei „Arată că îți pasă!”, printr-o serie de evenimente publice dedicate copiilor și tinerilor cu autism.

Pe 1 aprilie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași a avut loc concertul caritabil “Armonii albastre”. Acesta a fost susținut de cvartetul Filarmonicii “Moldova” Iasi, Ad Libitum, din componența căruia fac parte: Remus Azoiței – vioară, Șerban Mereuță – vioară, Bogdan Bișoc – violă, Filip Papa – violoncel, avându-l ca invitat special pe pianistul Daniel Goiți și a fost prezentat de actorul Adrian Păduraru. În urma concertului s-au strâns 16.000 lei, sumă ce va fi folosită pentru asigurarea continuității serviciilor pe care ANCAAR Iași le oferă copiilor și tinerilor cu autism.

A doua zi, în Atrium, Palas Iași, a fost organizat un flashmob. Seara, au fost iluminate în albastru Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi”, Universitatea “Al.I.Cuza”. Prin aceasta acțiune Iașul s-a alăturat campaniei internaționale „Light it up blue” prin care principalele clădiri din marile orașe ale lumii au fost iluminate în albastru, în semn de solidaritate cu persoanele diagnosticate cu autism.

Următorul eveniment al campaniei din acest an va avea loc pe 12 aprilie, ora 18.00 la Gentlemen exclusive și va consta într-o expoziție cu lucrări realizate de elevi ai Colegiului de Artă „Octav Bancilă” din Iași, printre care se află și elevi cu autism.

Parteneri locali: Primăria Municipiului Iași, Filarmonica „Moldova” Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”, Camera de Comerț și Industrie Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, Universitatea “Al.I.Cuza”, Colegiul Național de Artă „Octav Băncila”, Liceul „Al.I.Cuza”, Colegiul tehnic „D. Leonida”, Colegiul Tehnic „Gh.Asachi”, Liceul Tehnologic Economic „V. Madgearu”, Clubul de Zumba cu Lucian, Palas Iași, Asociația ROR.

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite pe 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor.