Confidenţialitate

Cum a devenit The Cranberries una dintre cele mai de succes trupe irlandeze

Decesul neașteptat al solistei Dolores O’Riordan, care s-a stins din viață, luni, la vârsta de 46 de ani, readuce în prim plan povestea The Cranberries, una dintre cele mai de succes trupe irlandeze.

Trupa, formată din solista vocală Dolores O’Riordan, chitaristul Noel Hogan, basistul Mike Hogan și bateristul Fegal Lawler, a vândut peste 40 de milioane de exemplare din albumele lor în întreaga lume, de la “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” (1993) și “No Need to Argue” (1994) până la “Roses” (2012).

Grupul The Cranberries a luat naștere în 1989, sub numele inițial de The Cranberry Saw Us.

Aborda un mix de genuri muzicale. Pe langă rock alternativ, The Cranberry Saw Us abordează și  indie pop și punk, la care se adaugă influențe de folk irlandez.După ce a înregistrat un demo, pe care l-a vândut în Irlanda în 300 de exemplare,  și-a schimbat numele în The Cranberries și a trimis piesele mai multor case de discuri.

Albumul “Everybody Else Is Doing It, So Why Can’t We?” (1993), care s-a vândut în peste cinci milioane de copii în întreaga lume a reușit să facă trupa una dintre cele mai cunoscute proiecte muzicale irlandeze. The Cranberries s-a impus mai ales datorită solistei Dolores O’Riordan, a cărei voce puternică dă un sound distinctiv trupei.

Lansarea albumului de debut a fost urmată de un turneu american. Piesa „Linger” intră în heavy-rotation pe canalul MTV. Trupa devine din ce în ce mai populară și ajunge să semneze un contract cu Island Records.

Un an mai târziu, în 1994, Dolores O’Riordan se căsătorește cu tour-managerul trupei, Don Burton. Apare al doilea album al trupei, „No Need to Argue”, produs de Stephen Street, care debutează pe locul 6 în topurile americane. Noul material discografic câștigă trei discuri de platină, cu hituri precum „Zombie” și „Ode to My Family”. În 1995 urmează alte două single-uri care ajung în difuzare intensă în întreaga lume la posturile muzicale de televiziune și la posturile de radio – “I Can’t Be With You” și “Ridiculous Thoughts” .

Este momentul când apar  și primele zvonuri că Dolores O’Riordan intenționează să părăsească formașia pentru a urma o carieră solo. Trupa neagă vehement și The Cranberries intră în studio pentru un al treilea album, realizat în colaborare cu producătorul Bruce Fairbairn, un colaborator al celor de la Aerosmith. „To the Faithful Departed” se lansează în 1996. Primul single promovat, „Salvation”,  ajunge numărul 1 în topul Billboard Modern Rock Tracks. Grupul anulează însă un turneu programat în Australia și Europa, determinând întreținerea  zvonurilor legate de plecarea solistei Dolores O’Riordan.

Trei ani mai târziu, în 1999, The Cranberries  lansează cel de-al patrulea album de studio,  „Bury the Hatchet”, cu  hituri precum „Promises”, “Animal Instinct”, “Just My Imagination” și “You & Me”.  Anul 2000 este cel  în care apare un album care reunește succesele de până atunci – ”Stars – The Best of 1992 – 2002”. Doi ani mai târziu, The Cranberries pornește  într-un scurt turneu european, iar în 2003 cântă în deschiderea mai multor concerte ale The Rolling Stones.

În septembrie 2003, membrii trupei anunță că vor lua o pauză de pentru a se concentra pe proiecte solo. De-atunci, solista Dolores O’Riordan a contribuit la numeroase proiecte muzicale. Lansează chiar și două albume solo – ”Are You Listening?” (2007) și ”No Baggage” (2009).
Noel Hogan a început un nou proiect intitulat Mono Band, urmat de formarea trupei Arkitekt, iar Fergal Lawler a colaborat cu The Low Network, Walter Mitty și The Realists, The Last Days Of Death Country, atât ca muzician, cât și ca producător.

Cel mai recent album The Cranberries a apărut în primăvara anului trecut. “Something Else”, lansat pe 28 aprilie 2017, este un aranjament orchestral al celor mai mari succese ale sale și cu un conținut nou.

Pe 20 iulie 2010, trupa The Cranberries a susținut un concert în România, care s-a înscris în turneul său european. The Cranberries a cântat pentru a doua oară în Bucuresti în octombrie 2012.