Confidenţialitate

Criza din Republica Moldova: Guvernul condus de Pavel Filip demisionează

Partidul Democrat din Republica Moldova (PDM), condus de Vladimir Plahotniuc, a anunţat că se retrage de la guvernare. Vicepresedintele formaţiunii, Vladimir Cebotari,  a declarat că întregul cabinet de miniștri al premierului Pavel Filip, demisionează.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Decizia a fost luată pentru a debloca situaţia politică din ţară şi pentru a evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe (…) Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor de a debloca criza în care se află ţara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. Este singura modalitate legală. Astfel, premierul și toți miniștrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi”, a declarat vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Va rezolva parțial blocajul în care ne aflăm și va fi semnal clar că PDM nu se ţine de putere. Decizia noastră nu va soluționa în nici un fel problema blocajului politic și instituţional în care se află ţara. Sarcina preluării în legalitate a puterii rămâne a fi rezolvată de binomul PSRM – ACUM, creat de Dodon și partidele condiţionat proeuropene, cum le-a numit și președintele Rusiei”, a mai spus vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari.

Decizia a fost luată pe fondul presiunilor exercitate de Uniunea Europeană, Statele Unite şi Rusia, care au anunţat recunoaşterea Guvernului condus de Maia Sandu. Acesta este susţinut de Partidului Socialist şi Alianţei ACUM, formată din Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr.

La Chişinău, a ajuns vineri şi consilierul prezidenţial al preşedintelui Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu, însoţit de  secretarul de stat pentru relații cu vecinătatea estică din cadrul MAE, Dan Neculăescu. De asemenea, ambasadorul Canadei în România şi Republica Moldiva, Kevin Hamiltos a scris pe twitter că urmăreşte cu îngrijorare evoluţia politică din Republica Moldova.

Ce se întâmplă vineri la Guvernul de la Chișinău după demisia cabinetului Pavel Filip:

Forțele de ordine se retrag. Carabinierii au păzit timp de o săptămână clădirea Guvernului și au început să plece  în mod organizat. Forțele de ordine s-au urcat în autocare, după cum relatează portalul Unimedia.info

Ce s-a întâmplat până acum în Republica Moldova:

Sâmbăta trecută, Partidul Socialiştilor (prorus) al lui Igor Dodon s-a aliat cu Blocul ACUM (PAS plus PPDA) şi au învestit un nou guvern condus de premierul Maia Sandu A doua zi, la solicitarea Partidului Democrat (PD), care până atunci negociase cu socialiştii formarea unei alianţe majoritare, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, despre care se spune că este aservită liderului democraţilor, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul în exerciţiu, Pavel Filip, a fost numit preşedinte interimar, notează Agerpres.

Curtea Constituțională a decis dizolvarea noului legislativ rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, vechiul guvern convocând alegeri legislative anticipate pentru 6 septembrie.