Confidenţialitate

Cristian Tudor Popescu, despre situația paturilor ATI: Nu știau că vine valul trei? | AUDIO

Gazetarul și scriitorul Cristian Tudor Popescu a comentat, în emisiunea Piața Victoriei, situația paturilor la ATI pentru bolnavii COVID.

„Nu știau că vine valul trei? N-ar fi trebuit să facă rapid ceva pentru a suplimenta la ATI-uri? Au trecut 2-3 luni în care lucrurile au coborât, n-ar fi trebuit ca în acest timp să se muncească din greu?”

Gazetarul și scriitorul spune că numărul mare de bolnavi internați în secțiile ATI arată că și infectările sunt mult mai multe decât o arată cifrele oficiale.

„ATI-ul de acum, care e plin, arată că nu sunt 5.000 de infectări pe zi, n-au cum, avem o situație mai gravă ca în noiembrie. E clar că sunt mult mai multe infectări decât sunt declarate. Probabil că cele mai multe vin din faptul că s-au răspândit testele de la farmacie, oamenii le iau, le fac și nu iau măsuri, se izolează acasă în cel mai bun caz și după ajung la spital.”

Autoritățile caută soluții în privința numărului de paturi de la ATI pentru pacienții Covid.

În multe județe ale țării nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă, iar aseară premierul Florin Cîțu a cerut creșterea numărului de paturi în spitalele din țară, la 1600.

Reprezentanții spitalelor județene au discutat cu Ministrul Sănătății despre situația numărului de paturi la terapie intensivă.

Astfel, oficialii din Ministerul Sănătății au identificat încă 50 de paturi de terapie intensivă și 140 de terapie intermediară în spitalele din București.

Medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că a avut întâlniri cu managerii spitalelor din București și Ilfov pentru a vedea măsurile care sunt necesare pentru rezolvarea crizei paturilor ATI pentru pacienții cu COVID-19.

”La nivel de București avem un surplus identificat de aproximativ 50 de paturi de Terapie Intensivă și 140 de paturi de terapie intermediară. Un alt apel către spitalele cu care am discutat  a fost să preia și alte spitale această sarcină a pacienților Covid pozitivi, tocmai pentru a scădea presiunea pe spitalele de infecțioase sau pneumologie care sunt încărcate”, a declarat dr. Andreea Moldovan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.