Confidenţialitate

CTP: Redeschiderea școlilor ar trebui decisă de specialiști. Riscul este mare | VIDEO

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că redeschiderea școlilor ar trebui decisă în urma unei analize profunde, realizată de specialiști.

Potrivit acestuia, pericolul revenirii fizice la cursuri ar fi cauzat mai degrabă de refuzul multor români de a se vaccina anti-Covid.

„Eu nu am, în clipa de față, o decizie în cap. Pe de o parte, riscul e mare și e mare nu din pricina deschiderii școlilor, ci din cauza atitudinii din capul atâtor cetățeni ai aceste țări. Nu vor respecta măsurile astea, separarea, distanțarea. Problema sunt profesorii care nu vor să se vaccineze, vin nevaccinați la școală. Pe de altă parte nu se mai poate, copiii au un an de zile de când sunt scoși din protocolul, din rutina asta.”

În schimb, Cristian Tuor Popescu este de părere că elevii au pierdut deja foarte mult din cauza școlii online, astfel că revenirea la cursurile față în față ar trebui reluată cât mai repede.

„Toate aceste deprinderi ale lor se șterg, se duc complet. Și așa cred că va fi dificil să reia școala, dar să mai prelungim. Îi scoți pur și simplu din școlarizare. Cred că decizia aici nu trebuie să-mi aparțină, nici jurnaliștilor, nici ministrului Sănătății, nici ministrului Educației, să aparțină specialiștilor. Trebuie să vorbească cifrele, specialiștii, epidemiologii care calculează impactul, proiecțiile și pun o cifră de risc și ai de ales cifra de risc cea mai mică.”

Până atunci, gazetarul avertizează asupra unui alt pericol, dat de cei care aleg să se testeze singuri pentru COVID-19 și care nu contactează autoritățile atunci când rezultatele sunt pozitive.

„Se întâmplă un fenomen periculos (…). Pe lângă faptul că nu se respectă regulile, că sunt cei care nu vor să se vacineze, mai sunt și cei care își fac test acasă, constată că e pozitiv și nu se duc la spital și încearcă să rezolve singuri, nefăcându-se nicio anchetă epidemiologică.”

„Mergeți și vă vaccinați și respectați regulile existente de un an de zile: mască, distanțare, dezinfectare. Astea trebuie respectate oricum”, a mai spus Cristian Tudor Popescu, la Piața Victoriei.

Urmăriți ediția integrală a emisiunii Piața Victoriei, moderată de Adriana Nedelea