Cristian Tudor Popescu, despre Halep, la Judecata de Joi: Du-te şi câştigă-ţi meciul!

Cristian Tudor Popescu a intervenit la Judecata de Joi în Deşteptarea din 19 martie cu un comentariu legat de performanţa Simonei Halep în meciul câştigat în faţa Carlei Navarro din sferturile competiţiei Indian Wells.

‘Am simţit că Simona va câştiga meciul cu Navarro atunci când a pierdut. Când a pierdut ghemul pe propriul serviciu la scorul de 2-0 pentru ea în setul decisiv.

La 30-40, după un schimb bine condus, a scăpat un rever lung de linie în banda fileului. Una dintre acele mingi după care te uiţi la cer, dai cu racheta de pământ, şi îţi spui că n-ai avut noroc pe lume. Simona, nimic, n-a schiţat nici cel mai mic gest de frustrare, s-a dus imediat spre bancă, de parcă ar fi fost un punct oarecare, un ghem oarecare. Întreaga ei atitudine îi transmitea Carlei Navarro: nu te bucura, să vezi ce-ţi dau să duci când o să serveşti.

Intervenţia antrenorului Victor Ioniţă în pauza de după primul set, pierdut cu 5-7 de Simona, a fost perfectă.

Subsemnatul îmi dădeam palme pentru că Simona se angajase în schimburi multe cu Navarro, nu era destul de agresivă, nu lua prima iniţiativa loviturii decisive la risc, ceea ce scriam în finalul articolului de ieri că sper să facă în faţa tenacei iberice.

Şi a venit Ioniţă şi i-a spus, calm, dar apăsat: ‘Ce faci!? Du-te şi câştigă-ţi meciul!’ Pauză, apoi din nou: ‘Du-te şi câştigă-ţi meciul! De ce nu eşti mai agresivă? De ce nu-i ataci serviciul 2? Stai în schimburi cu ea în loc să intri în teren şi să loveşti devreme, decisiv. Hai, nu te mai enerva la fiecare minge, relaxează-te şi fii agresivă!’.

O să ţin minte zicerea asta la fix: ‘Du-te şi câştigă-ţi meciul!’. Adică: ‘Nu vezi că aştepţi să-ţi dea ea meciul cadou, ceea ce n-are de gând să facă, nu greşeşte, aşa că trebuie să faci tu punctele, ca numărul 3 mondial ce eşti!’.

Din acel moment, s-a produs schimbarea la faţă a Simonei. A atacat ori de câte ori a avut ocazia, în special cu reverul în lung de linie, a renunţat la returul de siguranţă, izbind decisiv în serviciul 2 al Carlei, a ieşit din ritmul lent care îi convenea spanioloaicei, obligând-o şi pe aceasta la un joc agresiv, care nu îi e propriu.

S-a mişcat, ca de obicei, excepţional, făcând şi mingea zilei la Indian Wells: recuperare fabuloasă cu dreapta tăiată în cros, scurtă pusă bine de Navarro, sprint formidabil al Simonei şi rever cros in extremis pe lângă Navarro paralizată.

Astfel, Simona Halep şi-a atins performanţa de anul trecut, semifinală la Indian Wells, şi a onorat locul 3 mondial pe care îl deţine.

În meciul cu nr. 1, Serena Williams (sper ca Timea Bacsinszky să nu ne facă vreo surpriză) n-are decât să intre total relaxată, fără niciun fel de presiune a scorului şi să arate cel mai bun tenis de care e în stare.

Cred că s-a copt timpul s-o bată cu adevărat pe Serena.’

Ascultaţi Judecata de Joi din DeşteptareaAUDIO INTEGRAL