Cristian Mungiu, invitat să facă parte din Academia Americană de Film, organizaţia care acordă Premiile Oscar

Regizorul român Cristian Mungiu a fost invitat să fie membru al Academiei Americane de Film, organizaţie care acordă anual premiile Oscar, potrivit Los Angeles Times.

Alături de cineastul român au fost invitaţi să facă parte din Academia Americană de Film şi alţi regizori faimoşi, printre care turcul Nuri Bilge Ceylan, thailandezul Apichatpong Weerasethakul, chinezul Hou Hsiao-Hsien, iranianul Abbas Kiarostami şi coreeanul Park Chan-wook, a anunţat criticul român de film Mihai Fulger pe pagina sa de Facebook.

„Bacalaureat”, cel mai recent lungmetraj regizat de Cristian Mungiu, a fost inclus în selecţia oficială a Festivalului de Film de la Cannes din 2016.

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje „Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard.

Anul trecut, filmul „După dealuri” a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

Cristian Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS