Cristi Puiu face parte din juriul internațional al prestigiosului Festival Internațional de Film de la Veneția

Regizorul român Cristi Puiu a acceptat invitația directorului Festivalului Internațional de Film de la Veneția, Alberto Barbera, și a fost desemnat membru al juriului internațional al prestigiosului eveniment pentru ediția 2020.

Anunțul oficial al organizatorilor festivalului a fost făcut public în cursul zilei de duminică. Alături de Cristi Puiu, din juriu mai fac parte: regizoarele și scenaristele Veronika Franz (Austria) și Joanna Hogg (Marea Britanie), regizorul Christian Petzold (Germania), scriitorul Nicola Lagioia (Italia) și actrița Ludivine Sagnier (Franța). Juriul cunoscutului festival italian este prezindat la ediția din acest an de celebra actriță Cate Blanchett.

Rolul juriului este de a acorda premiile pentru filmele aflate în competiția festivalului italian considerat unul dintre cele mai influente evenimente din domeniul cinematografiei mondiale:  Leul de Aur pentru cel mai bun Film, Leul de Argint – Marele Premiul al Juriului și Premiul pentru cel mai bun Regizor, Coppa Volpi pentru Cel mai bun Actor și Cea mai bună Actriță, precum și premiile pentru Cel mai bun Scenariu și Premiul Marcello Mastroianni pentru Cel mai bun Debut actoricesc.

Festivalul Internațional de Film de la Veneția se va desfășura ținând cont de regulile impuse de pandemia COVID-19. Ediția cu numărul 77 va avea loc între 2-12 septembrie 2020.

Cristi Puiu a fost distins chiar în această iarnă cu Premiul pentru cel mai Bun Regizor pentru noul său film, ”Malmkrog”, în cadrul secțiunii Encounters al cunoscutului Festival Internațional de Film de la Berlin (20 februarie – 1 martie). După ce a avut premiera internațională pe marile ecrane franceze în luna iulie, lăudat de critica de specialitate, filmul Malmkrog va rula în avanpremieră extraordinară pentru publicul român în prezența regizorului la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Cluj-Napoca pe 7 august.

Cristi Puiu a regizat „Marfa și banii” (2001), „Moartea Domnului Lăzărescu” (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, „Aurora” (2010), „Sieranevada” (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Este considerat deschizătorul de drum al Noului Val în cinematografia românească.

Cristi Puiu a fost distins cu titlul Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

 

FOTO: Ileana Puiu

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS