Confidenţialitate


Crin Antonescu spune că Marcel Ciolacu nu l-a contactat după anunțul privind autosuspendarea candidaturii la funcția de președinte – AUDIO


Crin Antonescu spune că Marcel Ciolacu nu l-a contactat după anunțul privind autosuspendarea candidaturii la funcția de președinte – AUDIO

Crin Antonescu spune, la Europa FM, că autosuspendarea din funcția de candidat la prezidenațiale din partea Coaliției pro-europene, de guvernare, este o decizie pe care a luat-o singur, fără să se consulte cu reprezentanții celor 4 formațiuni care alcătuiesc Coaliția. Amânarea stabilirii datei alegerilor și nevalidarea de către forurile partidelor a candidaturii sale – sunt principalele motive. Crin Antonescu spune că cel puțin stabilirea datei alegerilor ar fi trebuit să fie o prioritate.

“Indiferent de motivele pentru care s-a întârziat până acum, totuși, să avem o decizie, sper eu, mâine-poimâine, la începutul săptămânii viitoare” – spune Crin Antonescu, la Europa FM.

Crin Antonescu a refuzat să dea detalii despre reacțiile liderilor Coaliției, după anunțul său.

Întrebat dacă a fost contactat de premierul Marcel Ciolacu, Crin Antonescu a răspuns:

“Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu – alții … comunică public ceea ce au de comunicat.”

 

Crin Antonescu: Doresc să se stabilească – guvernul să stabilească, în conformitate cu legea – data alegerilor prezidențiale. Pare o amânare, o tergiversare nejustificată. Și doi: partidele care compun coaliția de guvernare și care au susținut, prin acordul lor, candidatura mea să-și ia în forurile statutare deciziile în legătură cu această candidatură, sau eventual o alta. Dar să se clarifice acest lucru. Sunt două chestiuni minimale, absolut necesare, pentru a definitiva sau a anula, a abandona această candidatură. Și în ce privește prima – stabilirea cât mai rapidă a datei alegerilor – cred că este o urgență a întregii societăți, nu a unui candidat sau altul, sau a unui partid sau altul.

Reporter: Nu credeți că timpul a fost, totuși, foarte scurt? Adică între Crăciun și Revelion, practic.

Crin Antonescu: Nu, nu cred. Eu cred că dacă, în 6 decembrie anul trecut, Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, începând din 7 decembrie, chiar vechiul guvern ar fi trebuit să aibă ca prioritate stabilirea unei noi date pentru refacerea alegerilor. Suntem, totuși, o țară care nu și-a încheiat ciclul electoral, suntem într-o atmosferă destul de tensionată legată de anularea primului tur, și, în orice caz, suntem o țară care trebuie să-și aleagă cât mai repede președintele. Așa că nu e vorba de perioada dintre Crăciun și Anul Nou, e vorba de perioada dintre 7 decembrie și, iată, aproape o lună de zile – 4-5 ianuarie, cât suntem astăzi – ceea ce mi se pare mult pentru a stabili, pur și simplu, data alegerilor, care e simplu de stabilit.

Reporter: Aveți motive să credeți că e vorba de o tergiversare?

Crin Antonescu: Aici nu e de crezut. Aici e vorba de o constatare. Nu știu dacă tergiversare e termenul, nu știu cum s-o calific, doar o constat. Văd, însă, cum e normal, o așteptare publică în legătură cu acest lucru simplu, elementar. Și -ce e mai important- este ca, totuși, indiferent de motivele pentru care s-a întârziat până acum, totuși, să avem o decizie -sper eu- mâine-poimâine, la începutul săptămânii viitoare.

Reporter: Totuși, după alegerile parlamentare, guvernul care a fost atunci în funcțiune a fost unul interimar. Potrivit Constituției, după ce alegerile parlamentare sunt validate, guvernul devine, așadar, interimar, se ocupă numai de treburi curente și nu ar fi putut să stabilească data alegerilor.

Crin Antonescu: Nu mi-e clar acum dacă putea sau nu s-o facă. În orice caz, putea să anunțe foarte clar când e data acestor alegeri. Sau, dacă aveți dreptate, nu știu exact acum dacă putea sau nu – nu sunt convins că nu putea – dar dacă e așa, atunci, în 23 decembrie, pentru că a fost învestit guvernul pe 22 decembrie, cred că în prima ședință de guvern putea să facă asta. Dar, repet, nu e neapărat un subiect de gâlceavă. Este pur și simplu un lucru pe care l-am cerut – și cred că nu numai eu.

Reporter: Dar dumneavoastră mai vreți să fiți candidatul acestei coaliții ?

Crin Antonescu: Eu am spus foarte clar – deși știam că se va răstălmăci, pentru că sunt răstălmăcitori de profesie – nu am abandonat, nu m-am retras, nu dau înapoi. Am spus doar – și am folosit acest termen de suspendare – că lucrurile trebuie clarificate. Nu în ce mă privește a existat vreo ezitare. De a doua zi după ce acest anunț a fost făcut public sub semnătura celor patru lideri de partide și formațiuni politice am intrat, practic, într-o precampanie și nu am niciun motiv să dau înapoi sau să renunț. Dar am toate motivele să solicit niște clarificări absolut necesare tuturor.

Reporter: Înțeleg că ați anunțat câțiva dintre membrii coaliției de această intenție a dumneavoastră, mai puțin pe Marcel Ciolacu – nu v-a fost la îndemână, probabil, să comunicați cu dumnealui. Care au fost reacțiile din partea PNL-ului, de exemplu ?

Crin Antonescu: Eu nu povestesc reacțiile altora. Pot să le calific absolut normale. I-am anunțat pe toți public, oricum.

Reporter: Au încercat să vă convingă să mai așteptați, să nu anunțați această suspendare?

Crin Antonescu: Nu, nu! și apoi sunt, până la urmă, niște discuții private. Nu, n-a încercat nimeni. E decizia mea. Pur și simplu, este o solicitare transparentă de clarificări.

Reporter: Dar de ce le-ați cerut public?

Crin Antonescu: Pentru că, în general, eu consider că în activitățile politice – cât se poate de mult, că nu se poate totul, întotdeauna – cât se poate de mult trebuie să fie public. Nu este o afacere privată între două, trei, cinci persoane. Sunt chestiuni de interes public, trebuie să fie făcute public.

Reporter: Nu credeți că aruncă așa… o notă de neseriozitate asupra a ceea ce se întâmplă în coaliție?

Crin Antonescu: Eu nu găsesc absolut nimic neserios în ceea ce am făcut sau în ceea ce am cerut. Și tocmai am spus că e nevoie de multă seriozitate în aceste chestiuni.

Reporter: V-a contactat domnul Ciolacu, de exemplu, după anunțul de aseară?

Crin Antonescu: Astea sunt chestiuni, repet, de natură privată. Dar pot să vă spun că nu. Dar, încă o dată: astea sunt niște chestiuni care țin de sfera privată. Liderii politici – nu Ciolacu, alții … comunică public ceea ce au de comunicat.

 

Audio Player
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa Foto: facebook


Ultimele stiri
Ministrul Muncii, noi precizări despre taxarea pensiilor mai mari de 3000 de lei net și acordarea tichetelor de…

Ministrul Educației: Nimeni nu va fi dat afară din sistem. Păstrăm salariul, dar scad veniturile | AUDIO

Câți bani va reuși statul să adune la buget prin măsurile fiscale anunțate. Ministrul Finanțelor a transmis calculele…

Petrecere de mii de euro la Salrom, în timpul crizei de la Praid. Ministrul Economiei a publicat nota…

Meciul de retragere a Simonei Halep va avea loc pe 13 iunie 2026, la Cluj. Biletele pentru eveniment…

Liderul partidului DREPT depune plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu: „În opinia mea, e vorba de mai multe…

Reacția CCR privind indemnizațiile de 180.000 de lei: Niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie nu a…

Ioana Ene Dogioiu preia, începând de săptămâna viitoare, funcția de purtător de cuvânt al Guvernului Bolojan

Atacantul portughez Diogo Jota s-a stins din viață în urma unui accident de mașină pe o autostradă din…

Sibiu: Doi polițiști au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina de serviciu într-un cap de…



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.