Confidenţialitate

Creștinii sărbătoresc Boboteaza (Botezul Domnului)

Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul.

Azi, la sărbătoarea Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfinţirea cea Mare a apei (Slujba Aghesmei Mari) în faţa Reşedinţei patriarhale (după ora 11.30).

În curtea Catedralei patriarhale sunt deja amplasate 24 de vase mari, cu o capacitate de 500 de litri de apă fiecare de la izvorul din Parcul «Grădina Maicii Domnului» al Reședinței Patriarhale.

De asemenea, în faţa Catedralei patriarhale, este înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc.

Catolicii sărbătoresc pe 6 ianuarie Epifania, simbolizând anunţarea naşterii lui Hristos regilor magi, care i-au adus daruri, aur, smirnă şi tămâie, iar ortodocşii celebrează botezul Mântuitorului în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Ziua de Bobotează, la un pas să fie declarată nelucrătoare

În 2015 a existat un proiect în Parlament pentru ca ziua de 6 ianuarie, Boboteaza, să fie nelucrătoare. La dezbaterile din Senat, reprezentanta PC Cristiana Anghel susținea că ”românii au nevoie de zi liberă de Bobotează, pentru a-și mai spăla din păcate”. Inițiativa nu a fost însă adoptată de plen.