Confidenţialitate

Credit Suisse ar găzdui averile unor oameni implicați în tortură, spălare de bani sau corupție, arată un consorțiu de jurnaliști | AUDIO

Organizația de raportare a Crimei Organzate și a Corupției, un consorțiu de jurnaliști din mai multe țări dezvăluie că una dintre cele mai mari bănci din lume, Credit Suisse, găzduiește averile unor oameni de afaceri sau politicieni din lume.

Organizația a investigat nu mai puțin de 30.000 de dosare ale clienților băncii elvețiene, provenite de la un avertizor de integritate.

Organizația de raportare a Crimei Organzate și a Corupției susține că banca elvețiană găzduiește averile unor clienți implicați în tortură, trafic de droguri, spălare de bani, corupție și alte infracțiuni.

Una dintre aceste persoane ar fi fostul premier al Ucrainei între 1996 și 1997, Pavlo Lazarenko. După demisia din funcția de șef al Executivului, el a deschis un prim cont la Credit Suisse, apoi un altul, în care ar fi depus cel puțin 8 milioane de franci elvețieni.

Un alt cont ar aparține Vaticanului, iar 350 de milioane de euro ar fi fost investiți în achiziții imobiliare în Londra, presupus frauduloase.

Cotidianul Guardian, parte a Organizației internaționale de raportare a Crimei Organzate și a Corupției, susține că banca elvețiană nu a făcut tot posibilul pentru a demasca averile ilicite ale unor clienți, condamnați sau suspectați de fapte criminale.

Credit Suisse a respins acuzațiile formulate de organizația de raportare a Crimei Organizate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Anca Grădinaru

Sursa foto: Unsplash / olieman.eth

Citește și: Ucraina: Politician pro-rus, luat la bătaie de un jurnalist în timpul unui talk show în direct | VIDEO