COVID-19: Record negativ de decese în Serbia

Autorităţile sârbe au anunţat, vineri, un număr record de decese în rândul persoanelor diagnosticate cu COVID-19, denunţând ‘iresponsabilitatea’ manifestanţilor care au ieşit în stradă în ultimele zile pentru a-şi striga furia faţă de modul de gestionare a crizei sanitare, relatează France Pressr.

În cursul ultimelor 24 de ore, statul din Balcani a înregistrat 18 decese şi 386 noi contaminări cu SARS-CoV-2, a declarat prim-ministrul Ana Brnabic presei.

Șefa executivului de la Belgrad a făcut referire la persoanele care demonstrează de trei zile la Belgrad şi în alte oraşe, manifestaţii care au degenerat în violenţe în două seri în capitala sârbă.

‘În ceea ce priveşte manifestaţiile, nu există un comportament mai iresponsabil în acest moment. Rezultatele manifestaţiilor le vom vedea în trei sau patru zile’, a spus premierul, ‘implorându-i pe toţi cetăţenii să respecte cu stricteţe măsurile în vigoare’.

Furia manifestanţilor este îndreptată împotriva preşedintelui Aleksandar Vucic, acuzat că a favorizat un al doilea val al epidemiei ridicând rapid carantina iniţială pentru a putea organiza alegerile din 21 iunie, câştigate detaşat de formaţiunea sa, Partidul sârb al progresului (SNS).

Manifestaţiile au izbucnit marţi, după anunţul preşedintelui privind reintroducerea izolării integrale în weekend. Între timp, autorităţile au renunţat la această măsură, ceea ce însă nu i-a descurajat pe oamenii să iasă în stradă.

Noul val de infectări a apărut după o ieşire rapidă din izolare, în urma căreia s-au desfăşurat manifestaţii sportive de masă, printre care şi un turneu de tenis organizat de Novak Djokovic, testat pozitiv câteva zile mai târziu.

Şi înalţi responsabili politici au fost testaţi pozitiv după sărbătorirea victoriei electorale a partidului la putere.

Pandemia a contaminat aproape 18.000 de persoane şi s-a soldat oficial cu 370 de morţi în Serbia.

Aleksandar Vucic a evocat spitale copleşite de aproape 4.000 de bolnavi de COVID-19.

Potrivit autorităţilor, situaţia sanitară este ‘cea mai critică la Belgrad’.

Croaţia şi Bosnia au anunţat şi ele vineri un număr record de noi contaminări cotidiene, care se ridică la 116 şi respectiv 316.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS