Cosmin Chivu, nominalizat în SUA la premiile Drama League

Regizorul de origine română Cosmin Chivu a fost nominalizat la prestigioasele premii americane Drama League, pentru piesa ‘The Mutilated’, de Tennessee Williams.

Spectacolul ‘The Mutilated’, al regizorului de origine română Cosmin Chivu, este nominalizat la categoria ‘Best Revival’ şi concurează cu producţii ca ‘A Raisin in the Sun’ (cu Denzel Washington), ‘The Cripple of Inishmaan’ (cu Daniel Radcliffe), ‘Of Mice and Men’ (cu James Franco), ‘The Glass Menagerie’ (cu Cherry Jones), ‘Waiting for Godot’ (cu Patrick Stewart şi Ian McKellen) şi ‘Twelfth Night’ (cu Mark Rylance).

Pusă în scenă la teatrul The New Ohio din New York, în noiembrie – decembrie 2013, şi avându-le în distribuţie pe Mink Stole şi Penny Arcade, două nume legendare ale teatrului şi filmului experimental american, piesa ‘The Mutilated’ a fost prezentată publicului pentru prima dată după aproape 40 de ani de la prima montare.

Spectacolul s-a jucat cu casa închisă pentru şase săptămâni şi s-a bucurat de un mare succes de presă, incluzând cronici pozitive în The New York Times, Time Out, The Huffington Post şi Theatermania. Decorurile au fost concepute de Anka Lupeş, scenografă de origine română care, în prezent, trăieşte la New York.

‘Această nominalizare vine într-un moment foarte interesant şi cred că este un indiciu că piesele lui Tennessee Williams scrise în ultima perioadă a carierei sunt, în cele din urmă, recunoscute şi luate în serios aici, în America. În opinia mea, piesele dramaturgului din anii ’60 şi ’70 au fost scrise cu 30-40 de ani prea devreme pentru un public interesat într-un teatru realist, rigid. Pe de altă parte, cred că Tennessee Williams a fost fascinat de ce se întâmpla în Europa la sfârşitul anilor ’60, ’70 şi s-a inspirat din structura dramaturgiei engleze şi franceze din acea perioadă.

După succesul său de pe Broadway, Williams s-a concentrat pe un alt gen dramatic pe care l-a simţit aproape, dar care nu i-a adus succes. În piesele lui vorbeşte, de fapt, despre identitatea lui şi de problemele sociale cu care se confruntă.

Faptul că publicul nu a fost gata să-l înţeleagă atunci şi să accepte acea parte a lui Tennessee Williams ne dă acum şansa de a redescoperi şi aduce în faţa publicului aceste piese care au faţete multiple. El nu vorbeşte doar de un singur lucru, personajele lui sunt universale. Recunosc importanţa acestor texte şi mă identific mult cu problemele lui şi cu personajele sale.

Fără îndoială, afinitatea aceasta a contribuit major la succesul acestei producţii’, a declarat Cosmin Chivu pentru ICR de la New York.

Premiile Drama League sunt acordate anual producţiilor Broadway şi Off Broadway, pentru patru categorii de spectacole.

Ceremonia de decernare a premiilor Drama League va avea loc pe 16 mai, la hotelul Marriott din Times Square.