Confidenţialitate

Corespondentul BBC la Beijing, obligat să plece în Taiwan din cauza amenințărilor autorităților chineze

Corespondentul BBC la Beijing, John Sudworth, a fost obligat să părăsească China și s-a mutat în Taiwan ca urmare a presiunilor și amenințărilor venite din partea autorităților chineze, relatează postul britanic.

John Sudworth, care a obținut premii internaționale datorită relatărilor sale despre tratamentul la care sunt supuși membrii minorității uigure din provincia chineză Xinjiang, a părăsit capitala Chinei împreună cu familia sa. Postul britanic de televiziune a subliniat că îl susține în continuare pe Sudworth și că acesta rămâne corespondentul său pentru China.
China a denunțat modul în care a relaltat Sudworth situația din provincia Xinjiang. Jurnalistul britanic a menționat că el și echipa sa de filmare au fost supravegheați de autoritățile chineze și amenințați cu acțiuni juridice sau supuși obstrucțiilor și unor forme de intimidare atunci când au încercat să filmeze. Colegii săi de echipă au rămas, deocamdată, în Beijing, precizează BBC.

Un reprezentant al ministerului chinez de externe a spus că oficialii de la Beijing nu știau de plecarea lui Sudworth și că au aflat abia atunci când urmau să-i înnoiască acreditarea.

“Relatările lui John au scos la iveală adevăruri pe care autoritățile chineze nu voiau ca lumea să le afle”, a precizat BBC într-un comunicat.