Coreea de Nord oprește testele nucleare și „nu va mai lansa rachete balistice intercontinentale” – Kim Jong-un

Anunțul a fost făcut de liderul nord-coreean, Kim Jong-un în ședința Comitetului Central al Partidului Muncitoresc. De asemenea, un centru nuclear din nordul țării va fi închis.

„Din 21 aprilie, Coreea de Nord nu va mai efectua teste nucleare şi nu va mai lansa rachete balistice intercontinentale. Coreea de Nord va închide un centru nuclear din nordul ţării pentru a demonstra angajamentul faţă de promisiunile asumate.” Kim Jong-un

Va fi închis centrul nuclear Punggye-ri unde au fost efectuate, din 2006 încoace, șase teste nucleare.

Anunțul vine cu o săptămână înainte de întâlnirea dintre Kim Jong-un şi preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

În paralel, se negociază termenii în care liderul regimului de la Phenian se va întâlni şi cu preşedintele american, Donald Trump,.

Reacție rapidă de la Casa Albă: „Sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume. Un progres mare. ”, a scris președintele american, Donald Trump pe Twitter – în așteptarea întâlnirii cu liderul nord-coreean,Kim Jong-un, încă negociată.

„Coreea de Nord a fost de acord să îşi suspende toate testele nucleare şi să închidă un important centru de testare. Acestea sunt veşti foarte bune pentru Coreea de Nord şi pentru întreaga lume. Un progres mare. Aştept cu nerăbdare summitul.” Donald Trump 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS