Confidenţialitate

O rachetă nord-coreeană a survolat nordul Japoniei

Coreea de Nord a lansat, vineri dimineaţă, o rachetă cu rază medie de acţiune, care a survolat insula Hokkaido, situată în nordul Japoniei, şi s-a prăbuşit în mare, la est de arhipelagul nipon, după cum a anunţat guvernul de la Tokyo.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat că ţara sa nu va tolera niciodată provocările Phenianului.

Sistemul de alertă a intrat în funcţiune în mai multe regiuni.

Racheta a avut un parcurs de 3.700 kilometri (2.300 mile) și s-a ridicat până la o înălțime de 770 kilometri (478 mile).

Coreea de Sud a convocat o nouă reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU.

SUA au condamnat testul balistic. Secretarul american de stat, Rex Tillerson, a cerut Chinei şi Rusiei – principalii parteneri comerciali ai Coreei de Nord – să-şi manifeste intoleranţa faţă de acţiunile acesteia.

Comandamentul operaţiunilor militare americane din Pacific (PACOM) a susţinut că racheta nu a reprezentat vreo ameninţare pentru Statele Unite sau insula Guam din Oceanul Pacific, o bază strategică a americanilor în regiune.

Săptămâna aceasta, regimul stalinist de la Phenian a ameninţat dur Japonia şi SUA pentru că, la apelul lor, comunitatea internaţională a adoptat noi sancţiuni ca reacţie la recentul test nuclear nord-coreean, al 6-lea, detonând – la 3 septembrie – cea mai puternică dintre bombele cu hidrogen aflate în arsenalul nuclear.
Într-un interviu acordat televiziunii BBC, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a opinat că actualul comportament ‘nesăbuit’ al Coreei de Nord reprezintă o ameninţare globală şi necesită un răspuns global.

Stoltenberg, NATO: Comportamentul ‘nesăbuit’ al Coreei de Nord necesită un răspuns global