Confidenţialitate

cord.on – rețeaua de creație a noilor artiști

cord.on este o aplicație web în care artiștii se pot întâlni fără nicio restricție, pot lega conexiuni, se pot inspira unii de la ceilați cu scopul de a crea noi lucrări de artă.

La bază, cord.on e un sistem vizual inspirat de aplicațiile de programare pe bază de noduri. În aplicația web, artiștii se pot lega de o lucrare anterioară sau de mai multe și pot crea pe baza lor alte lucrări. Totul este prezentat pe ecran, într-o hartă a ideii, iar artiști noi au posibilitatea oricând să intervină.

Spațiul virtual este disponibil pe www.cordon.network. Aici artiștii își creează un cont și propun o temă nou, creează o rețea sau se leagă la rețele deja existente. Lucrările pot fi în orice format se poate încărca pe web – text, audio, video, 3D etc.

”De exemplu, o poezie poate duce la crearea unui cântec și a trei ilustrații. Una dintre ilustrații va inspira pe cineva să facă o animație video, iar animația va inspira mai departe o carte pentru copii ce va conține poezia inițială. Tot acest arbore poate fi vizitat oricând și dezvoltat la nesfârșit”, explică cei care au gândit proiectul.

Aplicația își propune ca în timp să devină o interfață între diferiți operatori culturali și artiști contemporani. Festivaluri, galerii, muzee, instituții de cultură vor putea propune artiștilor să se întâlnească prin cord.on.

Aplicația a fost dezvoltată de Alexandru Solomon, artist vizual și lead designer-ul Amural  alături de echipa care organizează Amural Festival Vizual.

„M-am inspirat din node based programming – touchdesigner și am realizat că tot ce este în jurul nostru este un remix,” spune Alexandru Solomon.  Adică nicio operă de artă nu este complet originală. Spre exemplu, filmele regizorului Quentin Tarantino,  care sunt compuse din remake-uri ale unor scene din pelicule de referință în cinematografie. Chiar Tarantino zicea într-un interviu „I steal from every movie ever made.”

Plecând de la acest principiu, cord.on oferă artiștilor inspirația de care au nevoie și îi arată iubitorului de artă într-un mod simplu traseul pe care îl parcurge ideea până la materializarea ei într-o lucrare.

Ideea echipei de la Amural a luat locul 1 la concursul de proiecte și a primit finanțarea necesară.

Comunitatea de artiști din România a reacționat imediat, iar înainte de lansare au fost propuse trei teme: 1. Brâncuși, 2. un artist din trecut care te inspiră 3. Racord, conceptul festivalului Amural din acest an. Ilustratori, artiști video, pictori, poeți și producători muzicali din toate colțurile țării s-au inspirat și au creat.

Andrei Dósa a transpus sculptura lui Brâncuși, Cumințenia Pământului, într-o poezie; Lavinia Sfetcu a luat Coloana Infinitului și a regândit-o grafic, după care Dan Fiera a creat o experiență în VR; Orsolya Balint a refăcut tabloul Morning Sun al pictorului Edward Hopper și l-a tranformat în fotografia intitualată Mourning Suns. Măiastra de Brâncuși a dat nu mai puțin de 4 lucrări.

Pe 28 august aplicația a fost lansată oficial în cadrul festivalului Amural. De atunci și până acum alți zeci de artiști s-au alăturat inițiativei și au fost create 12 rețele. Printre artiștii implicați se numără Wanda Hutira, RIZI, Noetic, Nagy Dániel-Endre, Raluca Băraru, Maria Zurbagiu, Paul Cheptea, Robert Gabriel Elekes ale cător lucrări pot fi văzute pe www.cordon.network.