Confidenţialitate

Continuă violențele de stradă la Belfast

Capitala Irlandei de Nord, Belfast, continuă să fie scena violențelor de stradă.

Manifestanţii au aruncat cocteiluri Molotov şi au incendiat un autobuz în noaptea de miercuri spre joi, relatează AFP.

Revoltele confirmă o sporire a tensiunilor în provincia britanică, unde consecinţele Brexit-ului creează un sentiment de trădare în rândul unioniştilor ataşaţi de coroana britanică.

Premierul britanic a condamnat actele de huliganism.

“Modul de a rezolva diferendele este prin dialog şi nu prin violenţă sau infracţionalitate”, a scris Boris Johnson pe Twitter, exprimându-şi “profunda preocupare”.

“Nu este vorba de un protest. Este vandalism şi tentativă de omor. Aceste acţiuni nu reprezintă unionismul, nici loialismul”, a declarat, la rândul său, prim-ministrul nord-irlandez Arlene Foster.

Potrivit BBC, incendieri au fost semnalate pe artera Lanark Way, unde bariere metalice imense despart un cartier catolic de altul protestant.

Apariția poliţiștilor a mai calmat spiritele.

Circulaţia metroului în zonă a fost suspendată.

Săptămâna trecute, violenţe au izbucnit mai întâi în oraşul Londonderry, după care s-au extins într-un cartier loialist din Belfast şi în împrejurimile sale în weekend-ul de Paşte.

Aceste incidente fac să reapară spectrul “tulburărilor” între republicani şi unionişti, soldate cu 3.500 de morţi pe parcursul celor trei decenii sângeroase.

Acordul de pace semnat în 1998 a estompat frontiera între provincia britanică şi Republica Irlanda, dar Brexit-ul a fragilizat delicatul echilibru, prin necesitatea introducerii controalelor vamale între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

După negocieri dure, Londra şi Bruxelles s-au pus de acord asupra unei soluţii, protocolul nord-irlandez, ce permite evitarea revenirii la o frontieră fizică pe insula Irlanda, mutând controalele în porturile nord-irlandeze.