Confidenţialitate

Consumul excesiv de cafea scade absorbţia calciului

Cunoaștem deja efectele benefice ale consumului moderat de cafea. Dar, consumată în exces, cafeaua poate afecta sănătatea organismului.

Cafeina este absorbita cu usurinta în organism, nivelul sangvin atingand valoarea maxima la aproximativ 40 de minute dupa ingestie. Cafeina intră în categoria substanţelor psihoactive, adică cele care ajung în creier şi au efecte asupra sistemului nervos central.

Cantitatea care trebuie consumată pentru a-i simţi efectele diferă de la o persoană la alta, în funcţie de gradul de toleranţă şi greutatea corporală.

În primul rând, cafeina în exces provoacă dependență. Obișnuim să bem cafeaua la primele ore ale dimineții, dar în week-end, de exemplu, când dormim mai mult și corpul nu-și primește doza de cafeină la timp, apar durerile de cap. Intrerupt brusc, consumul obisnuit de cafea poate provoca oboseala sau somnolenta, simptome care pot fi prevenite prin reducerea treptata a consumului. Nu uitați că oricâtă cafea am bea, corpul nostru are în continuare nevoie de opt-nouă ore de somn în fiecare noapte.

De asemenea, în urma consumului de cafea, corpul pierde mai multă apă din cauza efectului diuretic al acesteia.

Cafeaua reduce absorbtia fierului la nivelul tubului digestiv. De asemenea, cafeina are un efect negativ asupra balantei calciului, reducand absorbtia calciului si crescand pierderea acestuia prin urina. Ciocolata, sarea și băuturile carbogazoase au un efect similar asupra nivelului calciului în organism, astfel ar trebui evitat consumul în exces la persoanele care suferă de osteoporoză. Cu toate acestea, consumul de cafea in limite normale nu influenteaza negativ nivelul de calciu si densitatea osoasa.

Nu în ultimul rând, pirozisul sau arsurile în capul pieptului apar în urma consumului excesiv de cafea deoarece aceasta scade presiunea sfincterului esofagian inferior, contribuind astfel la refluxul conținutului acid din stomac în esofag.