Consternare dupa asasinarea principalului lider al opozitiei din Rusia

Boris Nemţov a fost împuşcat mortal, noaptea trecută, în centrul Moscovei.

Cancelariile lumii condamnă ferm asasinarea liderului opoziţiei politie din Rusia.

În vârstă de 55 de ani, Boris Nemţov a fost împuşcat mortal, noaptea trecută, în centrul Moscovei, în ajunul unui mare miting de stradă faţă de politicile actualului regim.

Asupra acestuia au tras indivizi necunoscuţi dintr-o maşină aflată în mers.

Occidentul cere găsirea criminalilor.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a solicitat o ‘anchetă promptă, imparțială și transparentă’.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a scris pe Twitter: ‘Sunt șocat și consternat. Ucigaşii lui Boris Nemţov trebuie să fie aduși în fața justiției’.

Într-un recent interviu, Boris Nemţov mărturisea că se teme pentru viaţa sa din cauza criticilor sale faţă de criza economică în care se află Rusia şi faţă de conflictul din Ucraina. Moscova este acuzată că susţine armat rebeliunea din estul separatist, fiind tot mai izolată pe plan internaţional.

‘Mă tem că Putin mă va ucide’, spunea Boris Nemţov pe 10 februarie, considerându-l principal responsabil pentru izbucnirea războiului în care au murit peste 5.800 de oameni.

Un avocat de-al său susţine că, în ultimele luni, se înmulţiseră ameninţările cu moartea pe internet.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ‘acest asasinat brutal poartă semnele unui omor la comandă și este în mod clar o provocare’. Liderul de la Kremlin şi-a asumat coordonarea anchetei.

BBC aminteşte că Boris Nemţov a fost prim vice prim-ministru sub președintele Boris Elțîn, în anii ’90, câştigându-şi reputaţia de reformator economic pe când conducea Nijni Novgorod, unul dintre cele mai mari orașe din Rusia. Conflictul dintre Boris Nemţov şi Boris Nemţov era unul deschis.

În plină noapte, numeroase persoane s-au adunat la locul asasinatului şi au depus flori. Uciderea opozantului este amplu comentată pe reţelele de socializare.

În ultimul său mesaj pe Twitter, Boris Nemţov le cerea tuturor celor care se opun regimului condus de Vladimir Putin să participe la Marşul Primăverii, programat mâine, 1 martie.