Confidenţialitate

Constanța: Părinți nemulțumiți amenință cu proteste în prima zi de școală | AUDIO

Peste 100.000 de elevi încep anul de învățământ la Constanța în cele 510 unități școlare din județ.

Cea mai mare problemă în acest an sunt re-locările în alte școli decât în cele în care au fost înscriși copiii. Mulți părinți sunt revoltați și anunță proteste în prima zi de școală.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mai multe școli din județul Constanța nu au aviz sanitar. Sunt in localitățile din sud care nu au avut niciodată apă curentă. Cu WC-uri  în curte. Șeful Inspectoratului Scolar Județean Constanța, Sorin Mihai, arată cu degetul către administrația  locală:

„Sunt, intr-adevăr, mai multe unități de învățământ care nu au accesul din interior. Pentru a nu mai fi WC-ul în curte, trebuie să se construiască grupuri sanitare în apropiere”.

Din cel peste 500 de școli, 150 sunt fără autorizație de stingere la incendiu. A luat amploare și fenomenul relocărilor. Mulți copii vor fi nevoiți să invețe departe de cartierul lor.

Primăria Constanța a vrut să depună proiect pentru construirea de școli noi prin programul de școli verzi dar proiectul a fost respins pentru că ..

„De ani de zile Constanța se află in scădere de populație școlară. Acesta a fost un criteriu de eligibilitate”.

Așa că, in timp ce unele scoli sunt suprapopulate, altele au rămas fara elevi. Părinții protestează și acuză școala că i-a avantajat la inscrieri pe cei cu viză de flotant:

„Ajungem într-un alt stadiu, de disperare și o să ne luăm scăunelul și o să intrăm în greva foamei, aici”.

Părinții revoltați anunță că vor continua inclusiv în prima zi de școală.

Sursa foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea