Scandalul Huawei: Conflictul între China și Canada se acutizează

China a avertizat Canada că s-ar putea confrunta cu consecinţe grave, după ce directorul financiar al Huawei Meng Wanzhou a fost arestată săptămâna trecută pe aeroportul din Vancouver, la cererea autorităţilor americane. Ea este acuzată de fraude în legătură cu încălcarea sancţiunilor impuse de Statele Unite împotriva Iranului.

Beijingul cere eliberarea imediată a directorului financiar al companiei. Avertismentul a fost comunicat ambasadorului canadian la Beijing, care a fost convocat sâmbătă la Ministerul de externe chinez.

Ministrul canadian de Externe, a spus  că relaţia cu China este importantă şi de valoare. Ambasadorul Canadei la Beijing a dat asigurări oficialilor chinezi că fiica fondatorului Huawei  va primi acces la sprijin consular.

Autorităţile americane au început să ancheteze compania Huawei din anul 2016, sub suspiciunea că aceasta trimitea produse fabricate în Statele Unite către Iran şi alte ţări, lucru care încalcă legile de exporturi din SUA.

În cazul în care va fi extrădată în SUA, Meng se va confrunta cu acuzaţii multiple de conspiraţie pentru a defrauda mai multe instituţii financiare, cu o pedeapsă maximă de până la 30 de ani pentru fiecare cap de acuzare.

Conflictul ar putea tensiona și mai mult relațiile fragile dintre China și SUA, mai ales în contextul în care cele două ţări încearcă să ajungă la un acord privind comerţul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS