Confidenţialitate

Condamnări în dosarul spionării Laurei Kovesi

Câte 2 ani şi 11 luni de închisoare cu suspendare şi un termen de supraveghere de 3 ani pentru șefii agenției Black Cube, în dosarul spionării fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Condamnarea vine după ce israelienii au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DIICOT.

Black Cube este o agenție israeliană de consultanță strategică. În aprilie 2016, procurorii DIICOT au reţinut 2 agenţi Black Cube, ambii de 25 de ani.

Unul a spart conturile de e-mail ale unor apropiaţi ai Codruţei Kovesi, iar celălalt a sunat noaptea la fratele, tatăl şi fostul soţ al şefei DNA. Cei doi și-au recunoscut faptele, au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și au primit câte 2 ani și 8 luni cu suspendare.

În septembrie 2016, DIICOT a reușit să obțină și arestarea fostului ofițer SRI, Daniel Dragomir, acuzat că ar fi făcut legătura dintre compania Black Cube și cei care au plătit operațiunea. El a fost deferit justiţiei în 2020. Între timp, a fost condamnat definitiv la 3 ani şi 8 luni de închisoare într-un dosar de corupţie şi a fugit în Italia.

În mai 2018, un al treilea agent Black Cube, care reușise să fugă, a fost arestat, a încheiat și el un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 2 ani și 10 luni cu suspendare.

DIICOT continuă ancheta în dosarul disjuns privind finanţatorii operaţiunii de spionare şi hărţuire a fostei şefe DNA