Concertul de deschidere al Festivalului George Enescu 2015 – GALERIE FOTO

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu are loc până pe 20 septembrie, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor român și 60 de ani de la moartea sa.

Festivalul Internaţional George Enescu
aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Duminică, 30 august, patru artişti internaionali au urcat pe scena Festivalului la concertul de deschidere: violonista Sarah Chang, dirijorul Kristjan Järvi, contratenorul Max Emanuel Cenčić, soprana Jennifer O’Loughlin.

Sarah Chang, violonistă: “În acest moment, în lume, nu cred că există un alt festival de muzică clasică atât de mare al cărui nume să fie dat de un compozitor. România ar trebui să fie mândră de Festivalul Enescu, este o mare reuşită pentru această ţară!”

Kristjan Järvi, dirijor: “Cultura românească şi spiritul românilor sunt întruchipate de compozitorul George Enescu. Aşa cum Finlanda îl are pe Sibelius, Norvegia pe Grieg, iar Estonia pe Arvo Pärt, la fel România îl are pe George Enescu. George Enescu reprezintă un punct de reper, locul unde cultura şi societatea se interconectează.”

Jennifer O’Loughlin, soprană: “Este un privilegiu să pot interpreta Carmina Burana în deschiderea Festivalului Enescu!”

Max Emanuel Cenčić, contratenor: “Publicul român este extraordinar. Românii sunt ascultători rafinaţi, cunoscători şi tineri în spirit.”

Aproximativ 2.500 de artiști străini și 500 de artiști români vor fi prezenţi în cadrul Festivalului George Enescu 2015, cel mai mare eveniment cultural internațional organizat de România și cel mai puternic promotor al creației și valorilor marelui compozitor român, intrat în patrimoniul mondial, George Enescu. Vor avea loc peste 70 de concerte în săli, precum şi multe alte evenimente în aer liber, timp de 22 de zile.

Sunt prezente patru dintre cele mai bune orchestre la nivel mondial în acest moment, potrivit prestigioasei publicaţii britanice Gramophone: Royal Concertgebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena și London Symphony Orchestra, aceasta urmând să concerteze sub bagheta cunoscutului dirijor român Ion Marin și cu participarea fraților Renaud Capucon (vioară) și Gautier Capucon (violoncel).

 

FOTO: Andrei Gîndac, Cătălina Filip / Festivalul Internaţional George Enescu 2015