Confidenţialitate

Competiția Cinepolitica a început! Masterclass Cristian Tudor Popescu și campania “Pământeni pentru Ucraina”

Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica, ajuns la a patra ediție, s-a deschis oficial duminică, 26 aprilie, la Cinema Studio din București, în prezența a sute de invitați și spectatori. La gala prezentată de scriitorul Florin Iaru, membru al juriului competiției, a asistat și Ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu.

Gala a fost urmată de proiecția peliculei “13 Minutes”/ “Elser”, cel mai nou film în regia lui Oliver Hirschbiegel, un thriller despre una dintre tentativele eșuate de asasinare ale lui Adolf Hitler, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin.

Competiția Cinepolitica începe în forță luni, 27 aprilie, la Cinema Studio, de la 18.30, cu  “NN”/ “Morți fără nume”, de Héctor Galvez – o poveste impresionantă despre tentativele eșuate ale familiilor din Peru de a-și găsi morții dispăruți în campaniile armatei împotriva gherilelor stângiste, în anii 80 şi 90 – și, de la 20.30, “Pionieri eroi”/”Pioneer Heroes”, de Natalia Kudriashova, un film despre o generaţie pierdută – pionierii din ultima perioadă a erei sovietice.

NN_Hector Galvez

Anul acesta, din juriul Cinepolitica fac parte scriitorii Nicolae Breban, Florin Iaru, Marius Chivu, precum și Aáry-Támas Lajos, Ombudsman-ul maghiar pentru Drepturile Educaționale.

moscu copel, director cinepolitica, si florin iaru, membru al juriului

Tot luni, de la ora 17.00, la Cinema Elvire Popesco, ONG-ul „Pământeni” lansează campania de strângere de fonduri pentru răniți „Pământeni pentru Ucraina”. Evenimentul cuprinde: filme documentare de scurtmetraj din seria #Babylon’13 – Cinema of Civil Protest, documentarul despre Nadejda Savcenko, pilot ucrainean deținut ilegal pe teritoriul Rusiei, “Nadia noastră, precum și dezbateri, la care vor participa invitați de marcă.

Scriitorul, jurnalistul și filmologul Cristian Tudor Popescu revine la Cinepolitica marți, 28 aprilie, de la 18.30, la Elvire Popesco, cu al treilea episod al conferinței sale de succes despre propagandă și manipulare în cinema, oferind noi exemple spre dezbatere. Intrarea este liberă.

Marți, cursa pentru trofeele Cinepolitica va continua de la 18.30, cu “In the Crosswind”/ “În bătaia vântului”, de Martti Helde, un film alb-negru care urmărește traseul unei mame estoniene și a fiicei ei, în încercarea de a găsi drumul spre casă după ce au fost deportate în Siberia, în 1941.

In the Crosswind

“The Guide”/”Ghidul”, în regia lui Oles Sanin, un alt film din competiția Cinepolitica,  propunerea Ucrainei la premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin, va rula la Cinema Studio, de la 20.30. Plasat în 1930, în timpul campaniei de înfometare și de epurare a regimului stalinist, care a dus la moartea a circa 10 milioane de oameni, filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani martor la uciderea tatălui său, un inginer american venit în URSS să construiască socialismul.

Tot marți, de la 17.00, la Cinema Elvire Popesco, documentarele de scurtmetraj marca VICE aduc dezvăluiri din Rusia de azi: Potretul unui oligarh rus, Ruleta rusească: invazia Ucrainei, Armata fantomă a Rusiei, Arestarea lui Simon Ostrovski. Pe marginea lor se va discuta miercuri, 29 aprilie, de la 18.30, în Frontline Club din București.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi are ca parteneri instituționali Institutul Cultural Român, Primăria Municipiului București, British Council, Institutul Francez, Ambasada Ucrainei la București, Institutul Maghiar București.

SONY DSC