Comisia Europeană cere restricţionarea călătoriilor “non-esenţiale” în UE (AUDIO)

Comisia Europeană a propus restricţionarea călătorilor “non-esenţiale” spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor mâine în videoconferinţă.

Comisia a stabilit, însă, şi alte măsuri valabile la frontierele statelor comunitare.

A interzis pentru următoarele șase săptămâni exportul de echipamente medicale de protecţie în afara Uniunii.

Măsura se referă la măşti, ochelari şi salopete de protecţie, şi a fost luată pentru a proteja piaţa comună.

Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat că Italia are astăzi nevoie rapid de cantităţi mari de produse medicale, dar că în curând, şi alte ţări or să aibă nevoie.

Pe de altă parte, Comisia Europeană recomandă ca persoanelor bolnave să nu li se refuze intrarea într-o anumită ţară, ci să li se acorde acces la asistență medicală.

De-asemenea, statele membre ar trebui să se coordoneze şi să facă controale medicale doar de o parte a frontierei, pentru a evita cozile.

O recomandare se referă la facilitarea trecerii frontierei celor care lucrează în domenii precum sănătatea, industria alimentară, îngrijirea copiilor sau a persoanelor în vârstă – a spus Ursula von der Leyen.

În același timp, statele membre trebuie să stabilească aşa numitele culoare verzi, prioritare pentru mărfuri esenţiale, cum ar fi alimentele sau echipamentele medicale sau de protecţie.

Scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat la Europa FM, la emisiunea Piaţa Victoriei, măsurile luate la nivel european pentru a reduce răspândirea coronavirusului:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS