Comisia Europeană a făcut Greciei o ofertă de acord de ultim moment. Guvernul de la Atena evaluează propunerile

Comisia Europeană încearcă pe ultima sută de metri să ajungă la un consens cu Guvernul Greciei.

Președintele instituției europene – Jean Claude Juncker – a făcut astăzi o ofertă de acord de ultim moment statului elen care ar include, între altele, și o eventuală ștergere a datoriei către FMI în luna octombrie, potrivit jurnaliștilor greci.

Premierul Alexis Tsipras – despre care presa din Grecia scrie că ar evalua aceste propuneri – este așteptat să dea un răspuns în scris.

 

Oferta Comisiei Europene este trimisă cu aproximativ 10 ore înainte de expirarea termenului până la care Grecia ar trebui să achite Fondului Monetar Internațional tranșa de 1,6 miliarde de euro.

Președintele Comisiei Europene – Jean Claude Juncker – îi cere premierului grec Alexis Tsipras să accepte în scris condiţiile propuse duminică de creditori şi să susţină votul în favoarea programului de reforme la referendum.

Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro s-ar putea reuni de urgență, în cel mai scurt timp.

Presa din Grecia scrie că premierul grec Alexis Tsipras a transmis că evaluează noile propuneri, care includ, între altele, o ștergere totală sau parțială a datoriei în luna octombrie.

Sunt slabe șanse însă cA șeful Guvernului de la Atena să accepte propunerea, în condițiile în care le-a cerut grecilor să voteze împotriva măsurilor propuse de Bruxelles, pe care le consideră umilitoare.

În plus, Grecia a ameninţat că va da în judecată Uniunea Europeană pentru a bloca excluderea ţării din zona euro şi a evita sufocarea sistemului bancar.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS