Confidenţialitate

Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricţiile la importurile de cereale din Ucraina I AUDIO

Comisia Europeană a ridicat restricţiile impuse importurilor de cereale ucrainene.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui provenite din Ucraina, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie a expirat vineri, 15 septembrie.

Comisia Europeană a anunţat că a pus punct interdicţiei introduse de cinci state comunitare cu privire la importurile de cereale ucrainene, în schimbul unor angajamente ale Kievului că va lua măsuri pentru a controla afluxul de cereale spre ţările vecine.

Executivul comunitar consideră că, datorită măsurilor introduse la începutul lunii mai, “distorsiunile de pe pieţele celor cinci state membre vecine cu Ucraina au dispărut”.

Polonia susţine că cerealele ucrainene ieftine fac neprofitabilă producţia locală, şi a anunţat că nu va ridica interdicţia chiar dacă Bruxelles-ul va decide să nu prelungească restricţiile.

În replică, autorităţile de la Kiev au avertizat că ar putea demara o procedură de arbitraj internaţional ca răspuns la restricţiile impuse exporturilor de cereale, după ce Polonia a anunţat că va continua să blocheze importurile de cereale din Ucraina.

În schimb, Bulgaria a decis să nu prelungească interdicţia de a importa cereale ucrainene după 15 septembrie.

Ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, declara la începutul acestei săptămâni că măsurile restrictive privind importurile de produse agricole din Ucraina au avut un efect pozitiv asupra pieţei cerealelor din România, iar decizia Comisiei Europene ar trebui să fie de prelungire a acestor restricţii, cel puţin până la finalul acestui an, pentru a nu afecta competitivitatea fermierilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.