Comisarul Adina Vălean: Cel mai important este să ajungem la un acord european | AUDIO

Primul summit în format fizic al șefilor de stat din Uniunea Europeană de la începutul pandemiei și până acum este în desfășurare zilele astea la Bruxelles.

Sunt două mari subiecte pe ordinea de zi: cadrul finaciar multianual, adică bugetul blocului comunitar pe următorii șapte ani și planul de reveniere după criza provocată de răspândirea coronavirusului.

Propunerea înaintă de Comisia Europeană este de 1 trilion de euro pentru bugetul multianual, la care s-ar adăuga 750 de miliarde de euro destinate economiilor afectate de criza Covid 19.

Președintele Klaus Iohannis se declară „relativ optimist” în legătură cu sumele pe care le va obține România după reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Negocierile vor fi complicate. Țările din sud, care au fost cele mai lovite, cum ar fi Italia şi Spania, sunt în dezacord cu Austria, Olanda, Danemarca, Suedia.

Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a explicat de ce aceste patru state sunt împotriva planului propus de Comisie şi negociază dur:

Ar dori să vadă mai puțini bani pentru bugetul europoean, ar dori să nu se dea fondurile sub formă de finanțări nerambursabile. Ar prefera să se dea sub formă de împrumut. Aceste state beneficiau oricum de anumite exceptări din cota de finanțare la bugetul UE și cred că e vorba și de un proces de negociere pentru a-și păstra aceste avantaje.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De aceste sume am putea beneficia chiar de anul viitor, dacă liderii europeni ajung la un consens, mai spune Adina Vălean:

Cel mai important pentru noi este să se ajungă cât mai repede la un acord. Trebuie să procurăm acești bani de pe piețele financiare și să-i injectăm în economie cât mai repede. 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS