Confidenţialitate

Columbia: A fost prins Otoniel, cel mai căutat traficant de droguri

Cel mai căutat traficant de droguri din Columbia a fost prins, în nord-vestul ţării, în apropierea graniţei cu Panama. Guvernul columbian a anunţat arestarea lui Dairo Antonio Usuga. așa numitului Otoniel. Poliţia a informat că traficantul de droguri se ascundea în junglă şi că nu folosea un telefon mobil.

Este cea mai grea lovitură care a fost dată traficului de droguri în acest secol după  căderea lui Pablo Escobar – liderul cartelului care controla până la 80% din comerţul global cu cocaină, a fost împuşcat de poliţia columbiană în 1993.

Otoniel, care a fost inculpat de justiţia americană în 2009, face în special obiectul unei proceduri de extrădare în New York. Statele Unite au oferit pentru el o recompensă de cinci milioane de dolari.


Traficantul columbian în vârstă de 50 de ani conducea Clan del Golfo, alcătuit din foşti membri ai grupărilor paramilitare care au dus o luptă acerbă împotriva gherilelor de stânga până în anii 2010. El a preluat conducerea cartelului după moartea fratelui său Juan de Dios, alias Giovanni, în confruntări cu poliţia în 2012.

Guvernul columbian acuză Clan del Golfo că este unul din responsabilii celui mai grav val de violenţe care zguduie ţara de la semnarea acordului de pace în 2016 cu gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Otoniel a început să lupte la vârsta de 18 ani în Armata populară de eliberare, o gherilă marxistă demobilizată în 1991. După ce a depus armele, a început să lupte în grupările paramilitare de extremă dreapta. Multe din aceste grupări au fost demobilizate în 2006 la iniţiativa guvernului fostului preşedinte de dreapta Alvaro Uribe (2002-2010). Otoniel a decis însă să rămână în ilegalitate.

Columbia rămâne principalul producător mondial de cocaină, Statele Unite fiind cel mai mare consumator.