CIPRU: Nicos Anastasadis, reales preşedinte

Conservatorul Nicos Anastasadis a fost ales, duminică, pentru un nou mandat de preşedinte al Ciprului, obţinând 55,99% din voturi, potrivit rezultatelor definitive.

Contracandidatul său, stângistul Stavros Malas, un fost ministru al Sănătăţii susţinut de comunişti, a fost votat de 44,01% din electorat.

Cei doi s-au înfruntat şi în al doilea tur al prezidenţialelor din 2013, alegeri câştigate atunci confortabil de Nicos Anastasiades.

Rata participării la vot a fost, cu o oră înainte de închiderea urnelor, se situa la 67,8%, faţă de 76,1%.

Cu un milion de locuitori, Ciprul este divizat de la invazia părţii de nord a insulei în 1974 de către armata turcă, ca reacţie la un puci vizând alipirea ţării la Grecia, aminteşte Agerpres.

Insula mediteraneană este împărţită între Republica Cipru – membră a zonei euro – a cărei autoritate se exercită numai în partea de sud a insulei locuite de ciprioţii greci, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN) – autoproclamată şi recunoscută numai de Ankara – care ocupă 38% din teritoriu cu aproximativ 300.000 de locuitori.

Ferm şi pragmatic, Nicos Anastasiades, 71 de ani, s-a poziţionat ca garant al stabilităţii ţării. Susţinătorii îi evidenţiază lunga sa experienţă politică.

Timp de cinci ani, el s-a angajat să relanseze negocierile de reunificare a insulei, dar acestea, desfăşurate sub egida ONU, au eşuat anul trecut, iar procesul suscită din ce în ce mai mult scepticism în rândul ciprioţilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare