Confidenţialitate

Ciprian Marica la Tribuna 0 – AUDIO

Luni seară, invitatul lui Ovidiu Ioaniţoaia din emisiunea Tribuna 0 a fost fotbalistul Ciprian Marica.

Născut în Bucureşti, pe 2 octombrie 1985, Ciprian Andrei Marica este în prezent jucător la FC Steaua Bucureşti, evoluând pe postul de atacant. Marica a avut 71 de selecţii la echipa naţională a României, pentru care a marcat 25 de goluri.

Ciprian Marica şi-a început cariera de fotbalist la Dinamo București, în 1996 la clubul de junior, după care a debutat şi  la clubul de seniori în perioada 2001-2004. A fost considerat un viitor talent al fotbalului românesc, drept pentru care a început să fie introdus din ce în ce mai des în primul 11 al formației alb-roșii.

La Dinamo, Ciprian a câștigat două titluri de campion, în 2002 și în 2004, precum și două Cupe ale României, în 2003 și 2004. În 2003 a debutat și în Cupa UEFA, unde a înscris un gol în poarta viitoarei sale formații Șahtor Donețk.

În 2004, Mircea Lucescu îl aduce pe Ciprian Marica la echipa ucraineană Şahtor Doneţk unde îşi petrece cei mai buni ani din carieră până în prezent. Și-a câștigat repede un loc printre titulari, jucând încă din primul sezon 13 meciuri în care a înscris patru goluri.

Sezonul 2004-2005 i-a dat ocazia să evolueze în grupele celei mai puternice competiții europene de fotbal, Liga Campionilor. A fost titular în cinci partide, dar nu a reușit să înscrie niciun gol. La Șahtor a cucerit titlul în Ucraina, oprind seria de două titluri consecutive ale rivalei Dinamo Kiev. În sezonul 2005-2006, a câștigat din nou titlul în Ucraina, fiind titularizat în 21 de partide în care a marcat patru ori. În sezonul 2006-2007, Ciprian a explodat pe plan european, marcând patru goluri în Liga Campionilor.

În 2007, Ciprian s-a transferat la clubul german VfB Stuttgart, unde a semnat un contract pe cinci ani, iar suma de transfer a fost de 8 milioane de euro, cea mai mare sumă de transfer plătită de clubul german,

În primul sezon a apărut în 28 de meciuri și a înscris două goluri (plus un gol în UEFA Champions League, care a dus la victoria din fața celor de la Glasgow Rangers).

În 2011, Marica a semnat un contract pe doi ani cu formația germană Schalke. A ales să rămână în Germania, deși a avut oferte din Anglia, de la Blackburn Rovers, și alte două echipe din Ligue 1, Marseille și Paris Saint-Germain. În cele două sezoane petrecute aici, Marica a contabilizat 34 de meciuri și a înscris cinci goluri.

În 2013, fotbalistul a semnat un contract pe un sezon, cu clauză de prelungire, cu clubul spaniol Getafe CF. Din cauza semnificației cuvântului “marica” în dicționarul limbii spaniole, atacantul român a fost nevoit să poarte un tricou cu prenumele său “Ciprian”.

După expirarea contractului, în 2014 s-a transferat la Konyaspor, în Turcia, dar accidentările în serie, care l-au făcut să joace doar şapte meciuri în campionat, au dus la rezilierea contractului.

În 2008, Ciprian Marica a primit Medalia „Meritul Sportiv” – clasa a III-a, din partea președintelui României, Traian Băsescu, deoarece a făcut parte din reprezentativa României care a obținut calificarea la Campionatul European din 2008.

https://soundcloud.com/europafmromania/ciprian-marica-la-tribuna-0-18102016