Cine este principalul responsabil al tragediei din Colectiv și cum așteptați să răspundă acesta pentru ceea ce s-a întâmplat?

La capătul a trei zile de doliu național începem să dezbatem la România în Direct evenimentele de vineri noapte din Clubul Colectiv din București.

Vă fac un scurt update al evenimentelor, deși știu că și dumneavoastră, noi toți, de fapt, am stat în aceste zile cu ochii pe ecranele televizoarelor.

Parchetul General a dispus ieri reținerea celor trei acționari ai Clubului Colectiv pe care îi cercetează sub acuzația de ucidere din culpă. Este o infracțiune care se pedepsește cu până la șapte ani de închisoare, spre deosebire de omorul calificat, infracțiunea despre care a vorbit inițial procurorul general. Omorul calificat presupune o formă de intenție și în acell caz pedeapsa merge până la detențiunea pe viață. Oricum, anchetatorii pot schimba încadrarea, în funcție de mersul investigației, mai sunt încă multe de stabilit, nu e clar dacă a fost sau nu o explozie, trebuie aflat de ce tavanul a ars atât de repede degajaând în primul rând fum și tot felul de substanțe toxice, de ce temperatura degajată într-un timp atât de scurt a fost atât de mare.

Sunt desigur chestiuni tehnice, chestiuni pe care un patron fie el și de club le poate ști sau nu în legătură cu materialul din care e făcută antifonarea, iar dacă e antifonare, iarăși, e o decizie de luat în legătură nu numai cu organizarea shourilor pirotehnice, dar și cu permiterea fumatului în astfel de localuri. Vedeți dumneavoastră, cheful clienților de a fuma este cel care nu permite instalarea de stropitori automate pentru stingere… Pe de altă parte, pompierii spun că nu aveau de unde să știe de existența tuturor cluburilor din țară, dacă acestea nu cer autorizarea.

Și nu o cer, patronii de la Colectiv au folosit o mică scăpare a legii, dacă localul are capacitate mai mică de 100 de persoane nu-i trebuie autorizare de la pompieri.

Aici intervine primăria, care ar fi trebuit sau nu să știe că localul respectiv este folosit pentru concerte ce mergeau și până la 800 de persoane? De unde să știe, zice primarul sectorului patru? Inspectorii nu lucrează după ora 17. Așa o fi. Dar poliția locală lucrează. Sau poliția locală nu știe nici azi exact care este rostul ei?

O înșiruire așadar de factori, de accidente, de vinovății poate, mai mari sau mai mici, dar asta veți stabili dumneavoastră, care au dus la tragicul eveniment de vineri noaptea.

Cine este principalul responsabil și cum așteptați să răspundă acesta pentru ceea ce s-a întâmplat?