Cinci blocuri turn din Londra, evacuate din cauza unor riscuri de incendiu

Azi noapte, locuitorii din cinci blocuri turn din nordul Londrei au fost evacuaţi de urgenţă, la instrucţiunile autorităţilor, la nouă zile după tragedia produsă la blocul turn de locuințe sociale,  Grenfell Tower, din Kensington, soldată cu cel puţin 79 de morţi.

Decizia vine după ce poliția a anunțat vineri, cauza incendiului de acum 9 zile: flăcările au pornit de la o combină frigorifică defectă, iar izolaţia exterioară a clădirii nu a trecut de testele de siguranţă.

Din măsuri de securitate acum se verifică mai multe blocuri de locuințe. Cu puţin înainte de miezul nopţii, municipalitatea din Camden a anunţat că în total 800 de apartamente, repartizate în cinci turnuri aveau să fie ”evacuate imediat” pentru a permite efectuarea unor ”lucrării urgente” în domeniul securităţii incendiilor.

Evacuarea a avut loc imediat. Nu putem să fim siguri că oamenii sunt în securitate”, a subliniat Georgia Gould, o reprezentantă a municipalităţii.

Incendiul de la Grenfell Tower a schimbat totul şi nu ne putem permite să ne asumăm riscuri”, a adăugat ea. ”Ceea ce ne interesează este să punem oamenii în securitate, în timp ce procedăm la lucrări urgente”.

Martorii povestesc că au primit  ordin să evacueze casele. Ei erau dirijaţi către un centru de distracţii local, Swiss Cottage Leisure Center, care urma să-i găzduiască peste noapte.

O locuitoare din Bray Tower spune:Sunt furioasă. Am avut o reuniune ieri cu municipalitatea, care a încercat să ne ofere asigurări. De zece ani locuim în acest imobil, cu această învelitoare”.

Locatarii nu înțeleg de ce a fost nevoie de o evacuare de urgență în timpul nopții. 

Eram la partenerul meu atunci când am primit un mesaj pe telefon. A trebuit să mă întorc în mare viteză. Ne-au cerut să plecăm înainte de miezul nopţii”, a declarat Melanie Tham. „Este o nebunie, imobilul ăsta există de ani de zile, ce-ar fi schimbat încă o noapte?”, se întreabă ea.

Ahmed Mohamed, în vârstă de 19 ani, care locuieşte în Taplow Tower împreună cu părinţii şi cele două surori, a declarat că familia sa şi el au fost alertaţi de un vecin.

Am avut doar cinci minute să ne luăm lucrurile”, spune Ahmed. ”Nu înţeleg de ce ne spun să evacuăm 800 de apartamente imediat”.

Locuitorii evacuaţi vor fi autorizaţi să revină azi ca să-şi ia mai multe lucruri personale din apartamente, sub supravegherea pompierilor.

Această evacuare are loc în urma unei serii de teste cu privire la securitatea la incendii, efectuate la solicitarea municipalităţii locale, considerate nesatisfăcătoare în privinţa învelişului extern, instalat de acelaşi prestatar ca la Grenfell Tower.

Lucrările ar urma să dureze ”de la două la patru săptămâni”, în care locuitorii vor fi cazaţi provizoriu altundeva.

Securitatea rezidenţilor este de o importanţă capitală

Ministerul Comunităţilor a reacţionat într-un comunicat, amintind că ”securitatea rezidenţilor este de o importanţă capitală”. El consideră că autorităţile procedează ”legitim” la aceste evacuări, în urma unor noi consemne de securitate stabilite cu o zi înainte.

În Parlament, premierul Theresa May a declarat joi că ”Guvernul a dispus examinarea învelitorilor tuturor imobilelor” de locuinţe sociale de către puterile publice în ţară.

Potrivit serviciilor sale, 600 de imobile din Anglia ar avea o învelitoare asemănătoare celei a Grenfell Tower. Această învelitoare, care conţine polietilenă încorporată între două straturi de aluminiu a fost pusă în discuţie drept cauză în propagarea rapidă a flăcărilor în turn, până la vârf.

CAUZA INCENDIULUI DIN GRENFELL TOWER: un frigider defect 

Fiona McCormack, o reprezentantă a Poliţiei Ştiinţifice din Londra, a anunţat vineri că incendiul a pornit de la un frigider defect.

Ministrul Întreprinderilor Greg Clark a subliniat că aparatul incriminat – modelul FF175BP – era supus unor teste aprofundate cu scopul de a se determina de ce a luat foc. El a îndemnat firma producătoare Whirlpool să înlocuiască ”fără întârziere” toate aparatele de acest tip în cazul în care se dovedeşte că prezintă un pericol.

Într-un comunicat, grupul Whirlpool, cu sediul în Statele Unite, a anunţat că a făcut din această problemă o cestiune prioritară şi i-a îndemnat pe toţi proprietarii modelelor FF175BP şi FF175BG să contacteze serviciile sale.

Fiona McCormack a subliniat că poliţia urmează să ”examineze construirea clădirii, renovarea ei” şi modul în care a fost instalată învelitoarea faţadei. Proceduri judiciare pentru ”omucidere” nu sunt de exclus, a subliniat ea.

79 de persoane sunt date dispărute, la 9 zile de la incendiul devastator. Pentru moment, doar nouă dintre ele – şase bărbaţi şi trei femei – au fost identificate oficial. Nouă răniţi primesc în continuare îngrijiri la spital, dintre care trei se află în stare critică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS