Chitara lui Kurt Cobain, vândută pentru 6 milioane de dolari | VIDEO

Chitara semi-acustică folosită de legendarul Kurt Cobain în timpul înregistrărilor la celebrul concert “Unplugged” al formaţiei Nirvana la MTV, în 1993, a fost adjudecată pentru suma record de 6 milioane de dolari la o licitaţie organizată, sâmbătă, de casa Julien’s, relatează The Guardian.

Prețul de pornire pentru acest instrument, un model rar, D-18E, fabricat în 1959 de lutierul american Martin în 302 exemplare, a fost de un milion de dolari.

Câștigător al licitației, antreprenorul australian Peter Freedman, fondator al Rode Microphones, a anunţat că va prezenta instrumentul în mai multe oraşe din lume, încasările din expoziţii vor merge către acţiuni caritabile care să susţină lumea spectacolului.

Până la acest moment, cea mai scumpă chitară era un Fender Stratocaster, botezată “Black Strat” şi folosită de David Gilmour, chitaristul formaţiei Pink Floyd, care fusese vândută de acesta în scop caritabil, în vara anului 2019, pentru 3,975 de milioane de dolari.

Concertul “Unplugged”, înregistrat la New York, pe 18 noiembrie 1993, a reprezentat apogeul Nirvana, unul dintre cele mai importante grupuri rock din anii 1990, care a impus mişcarea grunge.

Depresiv şi dependent de heroină, Kurt Cobain s-a sinucis la jumătate de an după această prestaţie, la 5 aprilie 1994.

Imprimarea audio a înregistrării concertului s-a vândut în peste 5 milioane de exemplare în SUA.

În octombrie 2019, celebrul pulover măsliniu purtat de Kurt Cobain la concertul “Unplugged” a fost vândut pentru 334.000 de dolari.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS