Confidenţialitate

Chisinau: 6 protestatari, raniti usor. Liderul PL, Mihai Ghimpu, are capul spart

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, va anunța mâine ora, ziua și locul unde va fi învestit Guvernul Pavel Filip. Purtătorul de cuvânt al Presedintiei, citat de Unimedia,  a declarat ca seful statului vecin este permanent informat in legatura cu protestele de la Parlament.

Citeva sute de manifestanti nemultumiti de investirea guvernului Filip  au dat buzna în cladirea legislativului si au ocupat mai multe încăperi de la parter . Oamenii au forțat intrarea și au scos afara, unul cite unul, politistii din cordonul care protejează clădirea.

Socialistii, condusi de Igor Dodon, Partidul Nostru al lui Renato Usatii, si Platforma Demnitate si Adevar au anuntat ca vor mobiliza protestatari in fata Parlamentului pentru a contesta votul de învestitura și a cere anularea lui.

Intre timp, potrivit Unimedia, 6 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma protestelor. Acestea au suferit traumatisme ușoare și au fost lăsate să plece acasă.

Dupa ce l-au scos din Parlament, protestatarii i-au spart capul președintelui Partidului Liberal Mihai Ghimpu.Fiindca a votat pentru Guvernul Filip, manifestantii l-au atacat și l-au acuzat de trădare.

Ambasada SUA la Chisinau cheama toate partile sa se abtina de la actiuni care ar incuraja sau provoca violente.

Uniunea Europeană îndeamnă la calm și reținere , incurajand toate partidele să se angajeze într-un dialog pentru a găsi, împreună, o cale de urmat pentru Republica Moldova, a declarat înaltul Reprezentant Federica Mogherini.

La rindul sau, Ministerul Afacerilor Externe urmărește cu atenție evoluțiile de la Chișinău și face apel la toți cei implicati să acționeze cu toată răspunderea pentru desfășurarea procesului democratic de învestire în funcție a Guvernului Pavel Filip.
MAE afirma ca doar în acest fel  pot fi asigurate parcursul democratic, stabilitatea și obiectivele pro-europene ale Republicii Moldova.