Confidenţialitate

China atenţionează Marea Britanie să evite ingerinţele în afacerile sale interne

Administraţia de la Beijing a îndemnat, luni, Marea Britanie să evite ingerinţele în afacerile interne ale Hong Kong-ului, avertizând că vor exista consecinţe dacă Guvernul de la Londra va considera China stat ostil.

Guvernul Boris Johnson a criticat dur legislaţia privind siguranţa naţională impusă de Beijing provinciei autonome Hong Kong, fostă colonie britanică. În aceste context, Londra a transmis că le-ar putea oferi cetăţenie britanică locuitorilor din Hong Kong.

“Guvernul britanic continuă să facă declaraţii iresponsabile faţă de afacerile Hong Kong-ului”.

Iniţiativa privind acordarea cetăţeniei “reprezintă o ingerinţă majoră în afacerile interne ale Chinei, o încălcare a normelor de bază din relaţiile internaţionale”, a declarat ambasadorul Chinei la Londra, Liu Xiaoming.

Un alt subiect de dispută este accesul companiei chineze Huawei la activităţile de construire a noii reţele de telecomuicaţii din Marea Britanie. Premierul Boris Johnson a declarat săptămâna trecută că va analiza cu atenţie cazul Huawei, întrucât nu vrea ca infrastructura esenţială britanică să ajungă sub controlul “vreunei companii din state potenţial ostile”.

“Noi vrem să fim prieteni, vrem să fim parteneri. Dar, dacă vreţi să faceţi China ţară ostilă, veţi suporta consecinţele”, a reacţionat ambasadorul Chinei.