Confidenţialitate

Cererile de aderare ale Ucrainei și Republicii Moldova, în dezbaterea liderilor UE

Liderii Uniunii Europene se reunesc, joi și vineri, în summit la Bruxelles.

România va fi reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Cererile de aderare ale Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei se vor afla în dezbatere. Comisia Europeană a recomandat ca dosarele primelor două țări să fie acceptate. În schimb, executivul comunitar consideră că Georgia nu este pregătită pentru a începe negocierile de aderare.

Procesul este unul îndelungat și presupune numeroase reforme.

Potrivit Palatului Cotroceni, reuniunea liderilor din Uniunea Europeană şi Balcanii de Vest este “o oportunitate de reafirmare, în actualul context geopolitic, a sprijinului liderilor Uniunii Europene pentru ancorarea europeană a Balcanilor de Vest şi pentru avansarea şi consolidarea procesului de extindere în baza criteriilor stabilite”.

Totodată, reuniunea va fi dedicată unui schimb de vederi cu partenerii din regiune pentru identificarea modalităţilor concrete de stimulare a proceselor de reformă şi de întărire a cooperării în domenii cheie de interes comun, cu scopul consolidării rezilienţei.

Conform sursei citate, agenda reuniunii Consiliului European, care se va desfăşura joi şi vineri, va include o dezbatere strategică privind definirea relaţiilor Uniunii Europene cu partenerii apropiaţi din Europa, situaţia din Ucraina, din perspectiva evoluţiilor de securitate şi a sprijinului acordat de Uniunea Europeană pe multiple planuri, cererile de aderare la Uniunea Europeană ale Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei, în contextul publicării, la 17 iunie 2022, a Opiniilor Comisiei Europene, precum şi rezultatele Conferinţei privind viitorul Europei şi etapele următoare.