Cel puţin jumătate din marfa comercializată să fie de la producători din România. Cum vi se pare ideea?

Senatul României a votat o lege ce urmăreşte să-i oblige pe marii comercianţi dar şi pe angrosiştii din ţara noastră ca cel puţin jumătate din marfa comercializată să fie de la producători din România.

Deja această lege a stârnit unele reacţii fiind criticată pentru că nu ar fi europeană, dar, vă spun, după ce i s-au făcut câteva îmbunătăţiri de formulare s-ar putea să treacă şi de camera deputaţilor şi să devină o realitate.

Nu-mi imaginez ce va face un hipermarchet care poate vinde 80% banane şi 20% mere dacă bananele se vând iar merele, presupunem toate de producţie autohtonă nu se vând la fel de repede? Nu mai vinde banane până epuizează merele sau se apucă să caute prin românia plantaţii de banane?

Şi dacă eu însumi vă spuneam acum vreo doi ani că atunci când cumperi un produs făcut în ţara ta plăteşti de fapt salariul unui alt român, acum mi se pare că acest tip de reglementare ce vrea să influenţeze piaţa nu ca o opţiune a cumpărătorului ci ca o constrângere a comerciantului, parcă e un pic altceva.
Pe de altă parte uitaţi-vă ce se întâmplă în această perioadă… Majoritatea magazinelor mari şi-au făcut sectoare sau rafturi cu marfă românească… dacă îi întrebi românii vor spune toţi că alimentele româneşţti sunt mai bune decât alea din import… dar de fapt e o ipocrizie generală… nici magazinele nu prea vand marfa românească, iar cumpărătorii români sunt la fel de cosmopoliţi, preferâbd marfa din import. Asta arată statisticile.

Azi la România în Direct o să vă rog să facem abstracţie de aspectele juridice ale acestui proiect de lege, să presupunem că acesta n-ar încălca nicio normă europeană şi să o judecăm strict prin interesul nostru al românilor, cumpărători, dar şi producători de alimente sau angajaţi în industria alimentară şi agricultură.
Aproape o treime din populaţia ţării trăieşte încă din asta. Vă întreb aşadar dacă proiectul e bun sau e prost, cu argumente, care credeţi că vor fi efectele sale asupra noastră?

Puteţi asculta LIVE România în Direct şi online, la adresa www.europafm.ro/live. Moise Guran vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599 sau comentând direct aici!