Confidenţialitate

Cehia anunță că va renunța la vaccinarea obligatorie anti-Covid a anumitor categorii, chiar dacă infectările sunt la un nou record | AUDIO

Noul cabinet a revocat decretul care impunea acest lucru pentru a evita „adâncirea fisurilor” din societate, în timp ce în ţară numărul de infectări a ajuns marți la o cifră record : aproape 28.500 de cazuri noi, mai mult decât dublu faţă de săptămâna trecută.

Prim-ministrul Petr Fiala a declarat că guvernul de centru-dreapta pe care-l conduce nu vede motive pentru introducerea vaccinării obligatorii în anumite sectoare, aşa cum plănuia executivul anterior.

„Asta nu înseamnă că vaccinarea nu e cel mai bun mijloc de a lupta împotriva COVID, dar nu dorim să adâncim fisurile în societate”, a spus premierul.

Fostul guvern dispusese ca, din martie 2022, personalul din spitale şi centrele de îngrijire, poliţiştii, militarii şi persoanele de peste 60 de ani să fie obligați să se vaccineze. Anunţul a fost urmat de proteste.

Guvernul estimează acum că numărul zilnic de infectări va ajunge la circa 50.000 până la sfârşitul lunii, iar pentru a face faţă valului pandemic a decis că personalul medical şi din serviciile sociale infectat dar asimptomatic poate continua să lucreze.

Au fost reduse perioadele de carantină şi de izolare, iar din această săptămână s-a impus testarea obligatorie a angajaţilor în companii.

Cehia a raportat aproape 37.000 de decese de la debutul pandemiei, una din ratele cele mai ridicate raportat la numărul populaţiei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Adriana Sârbu

Citește și: Biden, în contextul crizei ucrainene: Vom spori prezenţa militară în Polonia şi România