Ceasul Sfârșitului Lumii sau Ceasul Apocalipsei a fost setat la ora 23 și 57 de minute, la fel ca anul trecut

Ceasul Apocalipsei sau Ceasul Sfârșitului Lumii – așa cum mai este cunoscut – a rămas setat, la fel ca anul trecut, la ora 0 fără 3 minute.

Acest ceas simbolic a fost inventat în anii 40 și analizează, în fiecare an, schimbările climatice, noile tehnologii, efectele războaielor sau răspândirea bolilor.

Cu alte cuvinte, cât de aproape este populația lumii de momentul în care se poate autodistruge.    Evident, acest moment este marcat atunci când limbile ceasului indică ora 0 fix.

 

Cei care resetază ceasul în fiecare an, în funcție de evoluțiile de pe planetă, sunt șefii publicației „The Bulletin of The Atomic Scientists”, un grup format din 16 laureați ai premiului Nobel.

Oamenii de știință au păstrat anul acesta ora ceasului la 23 și 57 de minute, la fel ca anul trecut.

Între altele, s-a luat în calcul încălzirea globală, în condițiile în care NASA a anunțat că anul trecut a fost cel mai călduros din istorie.

Pentru a limita pericolele la care este expusă planeta din cauza schimbărilor climatice, țările care au semnat acordul de la Paris – COP 21 – trebuie să adopte măsurile la care s-au angajat – avertizează specialiștii.

La resetarea ceasului s-a ținut cont și de tensiunile dintre Statele Unite și Rusia – care amintesc de Războiul Rece, dar este menționat și anunțul făcut, la începutul acestei luni, de Coreea de Nord privind o posibilă testare a unei arme nucleare.

Să mai spunem că ceasul simbolic a mai fost setat la 3 minute înainte de miezul nopții și în 1948 – atunci când URSS a testat primele arme nucleare.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS