Ceaiul şi cafeaua protejează împotriva bolilor de inimă

O arată un studiu care s-a întins pe durata a 13 ani.

Cercetătorii olandezi susţin că cei care beau peste şase ceşcuţe de ceai în fiecare zi reduc cu o treime riscul de a se îmbolnăvi de inimă, acelaşi beneficiu rezultând şi în cazul consumului a două, până la patru ceşti de cafea zilnic.

Specialiştii spun despre cafea că, în teorie, are proprietăţi care care acţionează simultan în sensul creşterii sau reducerii riscului de boli cardiace – creşte colesterolul, dar luptă împotriva afecţiunilor inflamatorii asociate unei suferinţe cardiace.

De altfel, riscul de a muri de cancer este extrem de mic pentru cei care consumă ceai sau cafea.

Medicii avertizează că se impune, totuşi, un consum moderat de ceai şi cafea. La fel, aveţi grijă şi cât zahăr puneţi în ceşti.

În schimb, ţigara la cafea anulează orice beneficiu, aşa cum se întâmplă şi în cazul consumului de ceai în cantităţi mari în faţa televizorului sau lipsa de exerciţiu fizic.

La studiu au participat 40,000 de oameni.