Confidenţialitate

Ce teste de sânge evaluează nivelul de grăsime din organism

Pentru evaluarea stării de sănătate sunt necesare teste de sânge, printre care se numără și testarea nivelului de grăsimi din corp.

Nivelul colesterolului în organism are o mare importanță pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Însă pe buletinul de analize găsim mai mulți termeni care definesc diferite componente ale grăsimilor care circulă în sânge.
Prima informație vine despre colesterolul seric total, adică o estimare a tuturor tipurilor de colesterol din sânge.

Valorile care depășesc 200 mg la dL se asociază cu risc crescut de boli cardiovasculare.

Dar foarte importante sunt și valorile celor două tipuri de colesterol numite: LDL și HDL.

Colesterolul LDL, cunoscut drept colesterolul rău este cel care se depune în pereții arterelor și formează plăcile de aterom.

Valorile optime pentru LDL sunt sub 100 mg/dl, însă pacienții cu diabet sau hipertensiune arterială ar trebui să aibă valori și mai mici.

Colesterolul HDL sau colesterolul bun, este necesar pentru a îndepărta depozitele de grăsime din pereții vaselor de sânge. În acest caz, vrem o valoare cât mai mare, astfel, în general, valori mai mari de peste 60 mg/dl sunt considerate bune.

Nu în ultimul rând, trigliceridele cresc în special în cazul fumătorilor, celor care consumă excesiv alcool, diabetului necontrolat sau în urma unor tratamente medicamentoase.

Buletinul de analize trebuie interpretat de către medic care va lua decizia cea mai bună privind tratamentul medicamentos.

Un regim alimentar echilibrat permite un control al grăsimilor din corp și presupune consumul de fructe, legume, cereale integrale și alimente bogate în acizi grași esențiali și vitamine.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.