Ce se întâmplă în creier în urma unei lovituri la cap

Există studii care spun că şi după câteva luni de la lovitură există modificări ale susbstanţei albe cerebrale.

Un nou studiu oferă informații despre ce se întămplă în creier în primele ore după o lovitură la cap. 24 de jucători de fotbal, dintre care jumătate au suferit contuzii cerebrale recente, au fost urmăriți în cadrul unui studiu realizat în Statele Unite. În urma contuziei cerebrale, la aproximativ 13 ore după lovitură, au apărut simptome precum reacții încetinite la diverși stimuli.

Cercetătorii au descoperit că în primele 13 ore după o lovitură la cap, apare scăderea activității cerebrale în mai multe regiuni ale emisferei cerebrale drepte. Însă după 7 săptămâni, în aceste zone apare o creștere a activității, o hiperactivitate, care reprezintă un răspuns compensator al creierului în procesul de reparare.

Rezultatele unui alt studiu realizat în New York a demonstrat că în urma unei simple contuzii cerebrale, volumul creierului poate scădea.

Mai mult, există și studii care spun că și după câteva luni de la lovitură există modificări ale susbstanței albe cerebrale.

 După un traumatism în zona capului este important să urmărim ce simptome se dezvolta, când apar și, bineînțeles, să apelăm la asistență medicală de specialitate. Medicul poate stabili gradul de severitate al contuziei, dacă sunt necesare teste imagistice precum radiografia, tomografia computerizată sau RMN-ul și dacă trebuie instituit tratamentul.

După o contuzie cerebrală este important să ne odihnim și să-i oferim creierului posibilitatea de a se vindeca în timpul somnului. Pentru că semnele pot apărea și după câteva zile, va trebui să urmăriți cu atenție evoluția și să apelați la medic dacă remarcați persistența durerilor de cap, pierderea echilibrului, simțurilor sau amnezie.