Ce se ascunde in spatele unui zambet minunat?

Raspunsul la aceasta intrebare este foarte simplu: multa indrazneala si vointa din partea celui ce si-l doreste. Zambetul ne personalizeaza fata si azi a devenit mai important ca oricand sa avem un aspect cat mai placut.

Acum puteti apela la metodele moderne de aliniere dentara fara ca aspectul dumneavoastra sa aiba in vreun fel de suferit. Este vorba de aparatele ortodontice linguale.

1. Ce sunt aparatele linguale?

Lingual inseamna pe fata interna dinspre limba a dintilor. Aparatele linguale folosesc la alinierea dintilor in malocluzie cu atasamente fixate pe fata interna a dintilor, care spre deosebire de cele clasice vestibulare nu se vad.

2. Ce anomalii dentare se pot corecta cu aparatele linguale?

Orice fel de probleme legate de alinierea dintilor, defelul cum inchidem arcadele. Putem de asemeni inchide spatiile ramase pe arcada dupa pierderea din diverse motive a dintiilor.

3. Pentru cine ar fi potrivit un astfel de aparat lingual?

Oricaruia dintre noi, la orice varsta, fie ca suntem copii, adolescenti sau adulti. In tratamentul cu aparatele ortodontare fixe, atat timp cat tesutul care tine dintele in os este sanatos si viabil, dintele se poate misca in pozitia pe care noi o dorim. Cei care cred ca la varsta adulta este prea tarziu pentru a-si rezolva problemele legate de alinierea dintilor, gresesc.

4. Cat dureaza tratamentul cu terapia linguala?

Nu mai mult sau mai putin decat cu aparatele fixe vestibulare.

5. Ce alte avantaje ofera acest tip de aparat fata de cele vestibulare?

* Fata linguala a dintilor este mai rezistenta la atacul carios si la decalcificare decat fata vestibulara deoarece este permanent scaldata de saliva si astfel permanent curatata.

* In cazurile in care pe fata vestibulara a dintilor sunt carii sau pete albe de decalcificare suntem chiar obligati sa recurgem la utilizarea aparatelor linguale, pentru a proteja suprafetele deja afectate.

6. Cum se aplica aparatele linguale?

Mai intai sunt necesare seturi de radiografii si modele de studii pentru a stabilii tipul anomaliei, gradul de dificultate al cazului.

Dupa ce pacientului i s-au prezentat toate detaliile legate de tratament si el si-a dat acordul pentru inceperea terapiei, medicul specialist inregistreaza dintii celor doua arcade cu ajutorul unor amprente cu material siliconic.

Brackets-urile se executa intr-un laborator special utilizand analize si scanarea computerizata a suprafetelor dentare, sunt realizate din aur. De asemenea, aparatele sunt create in asa fel incat dificultatile de vorbire si eforturile limbii sa fie minime. Dupa executatea lor se trimit in cabinet, plasate in linguri de transfer speciale, linguri pe care medicul le va folosi pentru aplicarea lor in cavitatea bucala. Odata fixate pe dinti brackets-urile nu se mai indeparteaza decat la sfarsitul tratamentului.

La indepartare, suprafetele dentare pe care au stat se lustruiesc si raman neafectate in vreun fel de materialele ce au fost folosite pentru lipirea brackets-urile.

Dr. Daciana Velisarato

Medic Specialist Ortodont